v

v

MAKEDONON

         ПОЧЕТНА

 

v

v

v

MAKEDONON

 

 

ΒΑΣΙΛΕΩΣ   ФIΛIППY ''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? ''-   древно македонско (коинон македонон)  писмо - буквата ''Z'' била број 6, број ''6'' е арапско, значи подоцнежно

ΒΑΣΙΛΕΩΣ   ФIΛIППY ''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - тоа e официјалното име и е уникат, нема потреба од ''бројки''.

 

  Вacилeoc Филип ШЕСТИ - Андрејко

                   Андриск бил човек кој во 150 п.н.е. тврдел дека е син на Персеј и го барал престолот на Македонија како  Филип ШЕСТИ. Ова била причината за Четвртата македонско - римска војна во која Андриск бил поразен од страна на Римјаните, и Македонија била ПОДЕЛЕНА НА 4 РЕПУБЛИКИ-ДЕЛА И припоена кон Рим во 148 п.н.е.

         ВТОРАТА БИТКА КАЈ ПИДНА 

Втората битка се одржа во 148 година п.н.е. секогаш кај Пидна. Беше вистинска одлучувачка битка помеѓу Римјаните, предводена од Преторот Квинт Цаецилиус Метеллус и Андриск - последниот претендент на македонскиот престол, кој го организира анти - римски револт.

      По оваа битка Македонија стана дефинитивно римска провинција.

АНДРИСК

Андрејко

               

       Андриск бил човек кој во 150 п.н.е. тврдел дека е син на Персеј и го барал престолот на Македонија како Филип ШЕСТИ. Ова била причината за Четвртата македонско-римска војна.

Aнтичките извори велат дека: Андрикс е роден во Мала Азија, бил платеник од скромно потекло, можеби син на еден кожар од Адрамутиум во Еолиде. Во период на 160 п.н.е. - 155 п.н.е. тврдел дека е Филип, син на македонскиот владетел Персеј и принцезата на Сирија, Лаодика ТРЕТТА ќерката на Селеjк ЧЕТВРТИ, владетел од Селеjковата династија.

Всушност вистинскиот Филип починал само на 18 години во Рим, испратен од страна на Римјаните во Рим за да се избегне можен бунт зааради династички причини.

Неговиот прв обид за бунт не опфатил многу консензус меѓу македонското население и неговиот прв проект претрапел неуспех.

Во 150 п.н.е. Андриск отишол во Сирија за да побара поддршка со цел да ja ocлoбoди Македонија. Тој бил примен од Селеjковата династија, од тогашениот владетел Димитри ПРВИ Сотер, тврдејќи дека е неговиот внук Филип, син на македонскиот владетел Персеј и принцезата на Сирија, Лаодика ТРЕТТА ќерката на Селеjк ЧЕТВРТИ.

'' Откако забележал како ''Псеудо Филип'' беше навистина само натрапник и во согласност со заветот, кој беше во сила помеѓу Димитри и Римската република, го уапси и предаде него на Римјаните. Сепак осуден како целосно безопасeн бил ослободен,... нo според други извори, Андриско успеал да избега од заробеништво и да избега од Рим.''

Во 149 п.н.е. Андриcко отишол во Тракија, каде се оддал на разбојништво во пограничната област меѓу Македонија и Тракија. Стапил во контакт со двајца тракиски принцови: Тере и Барсада и ги убедил нив дека: Андриск потекнува од македонската владетелска лоза и регрутирал војска да ја ocлoбoди Македонија. Пречекан како ослободител од угнетувањето на Рим, неговото присуство распламтилo национален ослободителен дух за ослободување на Македонија од римјаните.

Сенатот го испратил Публиј Корнелиј Насика Скипио Насика Kоркуло за решавање на ситуацијата, но тој ја потценл опасноста од Андриск тратирајќи го како обичен разбојник. Наместо тоа, Публиј Корнелиј беше поразен во општата вчудоневиденост, дозволувајќи му на Андрисск да се здобие со уште поголема популарност.

Така со силна поддршка на целиот на македонскиот народ, по тие победи го призна како за легитимен владетел. Андриcко бил крунисан и се прогласил за владетел на Македонија, како Филип ШЕСТИ, син на Персеј владетел на Македонија.

Андриск започнал претпазлива реформска политика во корист на народот, а во однос на дипломатијата, влегол во стратешки сојуз со Картагина кој беше град-држава во Северна Африка кој во тие години бил во војна против Рим во Третата Пунска војна.

Во меѓувреме Рим не останал имобилизиран, испратенил една римска Легија под заповед на преторот Публиј Иувензио со задача: соборување на Филип ШЕСТИ и да се спречи експанзија на Македонија. Публиј Иувензио не успел во тој обид, бил убиен во битка само што стапил во Македонија, овозможувајќи му на Филип ШЕСТИ да ја нападне нападне и Тесалија овозможувјки на Македонија до одреден степен да се прошири.

Само една година подоцна, сепак, во 148 година пред н.е., Рим одлучил дека е време да се стави крај на '' авантурата'' на Филип ШЕСТИ.

Рим го искористил фактот дека самиот Филип ШЕСТИ ја губи популарноста меѓу народот.

- античките извори велат дека: 

'' дражавата на Филип ШЕСТИ била предмет на суровост и изнуда''.

Рим во Македонија испрати голема војска под команда на Квинт Цаецилиус Метелус и Луциј Аемилиус Паулус. Филип ШЕСТИ морал да се предаде на супериорноста и бројот на римската армија и бил поразен во втората битка кај Пидна. Така Филип ШЕСТИ одлучил да се повлче во Тракија во еден дел на неговите тракиски сојузници во очајнички обид да ги реорганизира своите сили. Метеллус и Луциј Аемилиус го следеле, победиле и го заробиле во Тракија.

Донесен во Рим бил осуден на смрт и потоа претставен на парада во текот на триумфот на Луциј Аемилиус Пауллус по победничката војна.

Метеллус и Луциј Аемилиус ги надоврзале своите презимиња со ''Mакедонски'' благодарение на оваа успешна кампања, со која формално беше укината независноста на Македонија кoja од 147 п.н.е. имала статус на римска провинцja и споена во римските провинции Илириа и Епир.

Во 142 п.н.е. уште еден ''авантурист'' кој се нарекува себеси Филип, а соперник на Филип ШЕСТИ, се обидел на револт сличен на онoj oд 148 149 години пред Христа, но имаше многу малку среќа. Поразени од куесторот Луциј Тремеллио бил фатен и казнет на смрт.

Извори:

Velleio Patercolo I, 11
Floro II 14;
Tito Livio, Epit. XLIX, 50, 52;
Diod. Sic. XXXII, 9.


Mакедонска народна приказна за ''царот Андрејко'', под наслов "Татковата клетва"

Почетокот на приказната гласи:

"Еднаш живеел еден цар на Македонија, што се викал Персеј.

Во тоа време во Македонија имало многу гаталки.

Тие дошле овде по завладувањето на светот од страна на Александар Mакедонски.

Тој ги довел од Индија, од Персија, од Египет, од секаде...".

Понатаму во приказната се раскажува дека царот Персеј сретнал една од тие гаталки, која му ја претскажала пропаста на неговото царство, поради тоа што тој на подмолен начин го отепал својот брат, наклеветувајќи го пред татка си дека работи во интерес на туѓа држава.

Подоцна таткото на Персеј разбрал за подмолноста на својот син и го проколнал.

Гаталката му рекла на Персеј дека царството ќе му пропадне и туѓинци ќе владеат со неговата земја.

Откако ги слушнал овие зборови на гаталката Персеј се уплашил бидејќи и жена му сонувала лош сон тие денови.

Ја прашал гаталката дали може да направи нешто за да се спречи оваа судбина, а таа му одговорила:

" - Ќе ти кажам што да направиш, ама не е сигурно дали ќе те стигне клетвата.

Ќе родите машко дете, ама ќе го скриете, никој да не знае оти е ваше.

Царицата ќе го роди таму каде што никој нема да ја знае.

Потоа ти ќе го дадеш во некоја туѓа држава и ќе му кажеш на човекот кајшто ќе го дадеш да му ја каже вистината откако Македонија ќе биде поробена.

Тогаш можеби душата на татко ти ќе се смилува."

Царот Персеј така направил.

Родиле син со царицата и го однеле на еден остров, каде го оставиле на чување кај еден човек. На човекот му оставиле пари и запечатено писмо за да му го даде на детето кога ќе порасне.

Човекот го крстил детето Андрејко.

Кога пораснало детето, човекот му го дал писмото. Внатре пишувало кое е тоа и како да дојде до богатствата на татко му. Татко му му оставил две богатства и му опишал како да ги најде, т.е. каде се закопани.

Едното било закопано на патот близу реката Струма, а другото под една клупа во дворецот во Солун.

Откако ги нашол богатствата Андрејко собрал војска и тргнал да ја ослободува Македонија.

Успеал да ја ослободи, ама по кратко време таа пак била поробена од Римјаните.

Тогаш на Андрејко на сон му излегол еден стар човек, кој му рекол повеќе да не се мачи, бидејќи Македонија уште долго нема да биде слободна.

Така било пишано од Господ.

Стариот човек му рекол златото што го има да го сокрие на три места и да почне да гради цркви и манастири.

Така царот и направил.

Изградил цркви во кои народот и денес оди.

 


 

ИСПРАТИ КОМЕНТАР:

 
 
ПРЕЗИМЕ
ИМЕ
ГРАД
ДРЖАВА
е-маил
КОМЕНТАР

 

 

*** Можете да не контактирате и на кoнтакт е-маил: info@makedoniaese.com

 

 

 

 

Alexandroy Makedonon

Василеон Александрој Македонон и го подари светот на македонците, а тие како му возвратија,.. го отруја, фамилијата му ја уништија,... а денес наместо Македонон (Македонски) го нарекуваат ''велики'' или ''the great'', додека државата на латиница му ја нарекуваат ''Мacedonia'' - Мацедониа, итн,.. а да ќе заборавев,... дозволуваат некој друг да и бира име.

Ќе се најде ли некој да ги ''подисправи'' работите?

 

 

На ден 05 - 03 - 2009, е конструирана страната на Македонија е СЕ: http://www.makedonijaese.com/. Тој ден и се смета за роденден на организацијата Македонија е СЕ.

На ден 02 - 16 - 2016, е конструирана peзepвнaтa страната на Македонија е СЕ: http://www.makedoniaese.com/ страница која е по погодна за посета со мобилни апарати кои имаат инсталирано андроид софтвер.

????????? B?KTOP

Уште на самиот почеток интернет страницата на Македонија е СЕ, бидејќи зборува за Вистинската Историја на Македонија со историски факти, но и актуеллни политички настани, СТАНУВА ТРН во очите на сите непријатели на Македонската Држава, ма и трн во очите на некои политички организации во Р. Македонија.

Страницата на Македонија е СЕ, е конструирана како резултат за потребите на Македонскиот Народ и друѓите да се запознаат со Вистинската Македонска Историја, политика и болното Македонско прашање.

Страницата на Македонија е СЕ е конструирана за да помогне за зачувување на македонскиот идентитет, земја, култура, јазик, право за слободен говор, мисла, движење, соживот cо другите национални малцинства во Македонија, слободно искажување и потик на искажување МА и негување на националниот идентитет како во Македонија така и во светот.

 

ГАСНУВА  -  АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

VASILEON ALEXANDROY MAKEDONON

 

 

 

 

 

 

 

 

Наскоро, ПОСЛЕ ПОВЕЌЕ ОД 2200 ГОДИНИ ЌЕ ИМАТЕ МОЖНОСТ ДА ГО ИМАТЕ МАКЕДОНСКОТО СОНЦЕ НА ФИЛИП МАКЕДОНСКИ, СО ПРАВИЛЕН ОБЛИК И ЛИК, ЦЕЛОСНО ИЗРАБОТЕНО ОД УМЕТНИЦИТЕ НА МАКЕДОНИЈА Е СЕ

 

VASILEON ALEXANDROY MAKEDONON
MAKEDONONBACИЛEOHMAKEDONON

КОНТАКТИРАЈТЕ СО МАКЕДОНИЈА Е СЕ

За сите инфомации, контакт е-маил: info@makedonijaese.com

 

Македонија е СЕ, се залага за нова химна: '' Земјa Mакедонскa''

 

>
>
>

 

Alexandroy MakedononAlexandroy MakedononAlexandroy Makedonon

  
MAKEDONONMAKEDONON

НИЕ СЕ ДЕФИНИРАМЕ КАКО ЉУБИТЕЛИ НА СЛОБОДАТА 

ЗА НАС МАКЕДОНИЈА Е СЛОБОДАТА 

 АКО ИМА

МАКЕДОНИЈА

 ЗА НАС ИМА И СЛОБОДА

Копираит © Македонија е СЕ MAKEDONIAeSE.com Сите Права Задржани

Македонија е СЕ Партија на Народот на Слободата МС ПНС
Историја на Македонија

МАКЕДОНИЈА

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

MAKEDONIA

        BACИЛEOH Alexandroy Makedonon  МАКЕДОНОН

MAKEDONONАЛEКCAHДРОЈMAKEDONON

Македонско Име вечно нема да загине.
Глава даваме, Македонија и Mакедонско име не даваме.

Од Македонија и Алекcандрoj Македонон, славeн Василeoн Македон нема да се откажеме.
Cлава македонска ќе повратиме,
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон обожaваме,
Македонија, земја нај мила уважуваме.

Малку сме на број, ЕЈ, ХЕЈ,
силни сме во бој, ЕЈ, ХЕЈ.
ЕЈ, Алекcандрoj, OJ, OJ,
ЕЈ, Македонон, OH, OH.
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон, нас не предводи.