v

v

MAKEDONON

         ПОЧЕТНА

 

v

v

v

MAKEDONON

 

 

  26 / Александрој / 2022 Македонија 

 ??????? ???? ?????????

'' Aко малото лавче расте меѓу овци, кога ќе порасне, ќe биде само една голема овца'' - василеос (вашата светлина) Филип Македонски

 

     Македонскиот јазик потекнува уште од праисторијата и уште тогаш е  "кодифициран" по карпите ширум Македонија, а денес сме сведоци на тие "кодификации".

??????? ???? ????????? “ ТАА, РЕЧТА, ЗАСЕГА Е УТЕХА НА МАЈКИТЕ, КОИШТО ЛОШОТО, ВОЈНАТА, НИВ ГИ ОШТЕТИ.”

Македонскиот јазик не е "дијалект" на никој современ јазик, туку другите "словенски јазици" се дијалекти на старомакедонскиот јазик, ние Македонците сме најстариот постоечки народ во Европа.

Македонскиот јазик е најстариот јазик во Европа, на кој с уште се говори и твори.

Не може вие да дадете финална кодификација на Македонскиот јазик, бидејќи Македонскиот јазик од праисторијата низ вековите бил кодифициран на повеќе писма, едни од тие:

- Сликовито писмо
- Црти и реси
- Клинесто писмо
- Коинон Македонон
- Демотско писмо
- Модификација на писмото Коинон Македонон за потребите на Царигратската Патријаршија
- Глаголицата
- Кирилица
- Латиница и
- Македонска кирилица.

Така наречениот "Македонски литературен јазик" оформен 1945 година со "Македонската кирилица",  е само надовразување на Македонскиот јазик правено низ милениумите,  а не "кодификација".
С уште постои народен Македонски  јазик и Македонски дијалекти, кои не се различени од античкиот Македонски јазик и Македонските дијалекти кои  се говорат по Македонските градови, села и населени места,  ширум цела етничка Македонија и пошироко и денес.

Македонската кирилица, денес е совршенство од писмо усовршувано со милениуми, никој народ нема такво совршено и едноставно писмо во исто време, во светот.

??????? ???? ????????? И за крај мора да забележиме и напоменеме дека ''цивилизираната Еврпа'' 1925 година за потребите на Македонскиот народ во окупирана Егејска Македонија, со сопствени финансии издаде буквар на Македонски јазик: АБЕСЕДАР, сега немојте да ни зборубвате за ''први кодификациѝ'' на Македонски јазик од 1945 година.

Затоа Македонското име траба да биде чисто, без никакви додавки.

Ние Македонците не можеме да правиме отстапки од нашето македонско културно-историско  наследство, за да правиме задоволство на странците.

 

 


 

ИСПРАТИ КОМЕНТАР:

 
 
ПРЕЗИМЕ
ИМЕ
ГРАД
ДРЖАВА
е-маил
КОМЕНТАР

 

 

*** Можете да не контактирате и на кoнтакт е-маил: info@makedoniaese.com

 

 

 

 

Alexandroy Makedonon

Василеон Александрој Македонон и го подари светот на македонците, а тие како му возвратија,.. го отруја, фамилијата му ја уништија,... а денес наместо Македонон (Македонски) го нарекуваат ''велики'' или ''the great'', додека државата на латиница му ја нарекуваат ''Мacedonia'' - Мацедониа, итн,.. а да ќе заборавев,... дозволуваат некој друг да и бира име.

Ќе се најде ли некој да ги ''подисправи'' работите?

 

 

На ден 05 - 03 - 2009, е конструирана страната на Македонија е СЕ: http://www.makedonijaese.com/. Тој ден и се смета за роденден на организацијата Македонија е СЕ.

На ден 02 - 16 - 2016, е конструирана peзepвнaтa страната на Македонија е СЕ: http://www.makedoniaese.com/ страница која е по погодна за посета со мобилни апарати кои имаат инсталирано андроид софтвер.

????????? B?KTOP

Уште на самиот почеток интернет страницата на Македонија е СЕ, бидејќи зборува за Вистинската Историја на Македонија со историски факти, но и актуеллни политички настани, СТАНУВА ТРН во очите на сите непријатели на Македонската Држава, ма и трн во очите на некои политички организации во Р. Македонија.

Страницата на Македонија е СЕ, е конструирана како резултат за потребите на Македонскиот Народ и друѓите да се запознаат со Вистинската Македонска Историја, политика и болното Македонско прашање.

Страницата на Македонија е СЕ е конструирана за да помогне за зачувување на македонскиот идентитет, земја, култура, јазик, право за слободен говор, мисла, движење, соживот cо другите национални малцинства во Македонија, слободно искажување и потик на искажување МА и негување на националниот идентитет како во Македонија така и во светот.

 

ГАСНУВА  -  АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

VASILEON ALEXANDROY MAKEDONON

 

 

 

 

 

 

 

 

Наскоро, ПОСЛЕ ПОВЕЌЕ ОД 2200 ГОДИНИ ЌЕ ИМАТЕ МОЖНОСТ ДА ГО ИМАТЕ МАКЕДОНСКОТО СОНЦЕ НА ФИЛИП МАКЕДОНСКИ, СО ПРАВИЛЕН ОБЛИК И ЛИК, ЦЕЛОСНО ИЗРАБОТЕНО ОД УМЕТНИЦИТЕ НА МАКЕДОНИЈА Е СЕ

 

VASILEON ALEXANDROY MAKEDONON
MAKEDONONBACИЛEOHMAKEDONON

КОНТАКТИРАЈТЕ СО МАКЕДОНИЈА Е СЕ

За сите инфомации, контакт е-маил: info@makedonijaese.com

 

Македонија е СЕ, се залага за нова химна: '' Земјa Mакедонскa''

 

>
>
>

 

Alexandroy MakedononAlexandroy MakedononAlexandroy Makedonon

  
MAKEDONONMAKEDONON

НИЕ СЕ ДЕФИНИРАМЕ КАКО ЉУБИТЕЛИ НА СЛОБОДАТА 

ЗА НАС МАКЕДОНИЈА Е СЛОБОДАТА 

 АКО ИМА

МАКЕДОНИЈА

 ЗА НАС ИМА И СЛОБОДА

Копираит © Македонија е СЕ MAKEDONIAeSE.com Сите Права Задржани

Македонија е СЕ Партија на Народот на Слободата МС ПНС
Историја на Македонија

МАКЕДОНИЈА

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

MAKEDONIA

        BACИЛEOH Alexandroy Makedonon  МАКЕДОНОН

MAKEDONONАЛEКCAHДРОЈMAKEDONON

Македонско Име вечно нема да загине.
Глава даваме, Македонија и Mакедонско име не даваме.

Од Македонија и Алекcандрoj Македонон, славeн Василeoн Македон нема да се откажеме.
Cлава македонска ќе повратиме,
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон обожaваме,
Македонија, земја нај мила уважуваме.

Малку сме на број, ЕЈ, ХЕЈ,
силни сме во бој, ЕЈ, ХЕЈ.
ЕЈ, Алекcандрoj, OJ, OJ,
ЕЈ, Македонон, OH, OH.
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон, нас не предводи.