v

v

MAKEDONON

         ПОЧЕТНА

 

v

v

v

MAKEDONON

 

 

  06.04.2018 Македонија 

Каменот од Розета

GEOGE KASTRIOT - a second Alexander Macedon Каменот од Розета GEOGE KASTRIOT - a second Alexander Macedon

Средниот текст co фонетичките изговори од Розета Каменот -  Стоун, с на Македонски јазик, jазикот на живите господари, како што велеле еѓипјаните, напишан на така нареченото demotsko писмо  -   ''црти и реси, Владетелите (фараони) во тоа време, биле од фамилијата на Птоломеј од Храклеа - близу Битола, Република Македонија.

 Каменот од Розета е дефинитивно и ''црно на бело'', по прецизно ''изрежано на карпа'', дека ''античките'' Македонци и сегашните зборувале еден ист јазик. 

GEOGE KASTRIOT - a second Alexander Macedon монета со писмото ''црти и реси''

Средниот текст од фамозниот ''камен'' од Розета, е дешифриран од македонските лингвисти,  академик Бошевски и проф.Тентов, и дефинитивно докажува дека античкиот македонски јазик НЕ СЕ РАЗЛИКУВЛ од модерниот македонски јазик.

Македонци престанете да ''спиете'', разбудете с.

ГРЧКАТА ЛАГА

Е евидентно дека грците н го разбираат Македонскиот јазик и писмото ''црти и рецкѝ'.

Грците фатени во нивните лаги. На Каменот од Розета, има 3 текстa, н 2, како што лажат, кои с евидентирани и на сликата:

 1 - от е, на египетски хиероглифи и египетски јазик, 

2 - от е, на "цртки и реси" и е на Македнски јазик сo фонетичките изговори, затоа грците не го разбираат.

3 - от е, на "коине" писмото ( Македонците го употребувале тоа писмо "коине" 500 години пред античкитe атињани ) -  нo  јонски јазик, н ''грчкѝ'', ''грчкѝ'' јазик, тогаш не постоел. Грчкиот денешен јазик е тотално различен од античкиот јонски јазик, денешните грците за да го интерпретираат треба да го изучуваат, на ново.

    Hатписoт на  каменот зборува за некои закони на тогашни фараоните на Египед, фамилијата на Птоломеј од Храклеа - близу Битола, денешна Република Македонија, на три јазика:  антички Египетски, антички Македоннски, ( докажува дека античкиот македонски јазик НЕ СЕ РАЗЛИКУВЛ од модерниот македонски јазик ) и  антички Јонски. 

 

  Трагично е тоа што грчките ''археолозѝ', плочите со текст кои се на македоннски јазик, а ''коинѐ' писмо, кои тие нормално н ги разбираат ги уништувааат, а другото од артефактите си го присвојуваат.  

Овој натпис е после 150 п.н.е. и н , од времето на Македонските владетели, тие користеле ВАСИЛЕОС, не ''ВАСИЛИССАН'', но како и да , ја ''избрусалѐ'', да не с познаваа за што ''зборува'' таблата.

Исти ''далаверѝ'' прават и бугарите. ''Преспанската плоча'', од село Герман, ''избрусанa'', каде с педпоставува билe најдени моштите на Цар Самоил.

Исто и овој текст ''МАКЕДОНИА о(А)РХОНТОН'', кој е од Исар Марвинци, Пеонските гробишта, е од подоцнежниот период

ТАБЛАТА ОД АПАМЕЈА - Сирија

Апамеја таблата докажува дека таа област била Македонска колонија, јазикот е Македонски со римско - латински изрази.

Писмото ''коинѐ'', македонците го користат 400 - 500 години, пред атињаните. Иако денешните грци го користат писмото ''коинѐ'', тоа с разликува од античко македонското со најмалку 5 или повекќе букви. Да надоврземе дека јазикот н е грчки и тие н го разбираат, апсолутно не грчки, текстот кој го презентирааат е измислен. 

      За разлика од демотското писмо ''црти и рецкѝ'' кое Македонците го користеле како шифрирано писмо, меѓу кој и за воени потреби, ''коинѐ'' писмото, е полесно за дешифрирање. Таблата е важна за нас Македонците затоа што уште едне доказ кој докажува, дека ''античкитѐ'' Македонци и сегашните зборувале ист јазик, како денешните.

Последните 2 збора, од плочата од лево, ''ТОЈ C МАКЕДОН'',  буквално.

1.- ФИРМИ НОЈ МЕНО ДОМО СТОЈ Д'АР ИСТOC ДИА ПРЕГАНТОС

2.- 277 B AННОЈ ТОЈ ФИЛОХJОН Е И СОС РАПИАН
     
277 - ТА ГОДИНА ТОЈ ФИЛОХЈОН  Е И  СО РАПИАН 

3.- Е ЗЕДОН ТОАНТOНИHO ТC ТEСО Е ОФИЛSМН EМ EС ТO
     
Е ИМПЕРАТОР КОСТАНТИН ТОЈ СО НЕГО Е СОЈУЗНИК И ТОЈ  ИСТО 

4.- ГEHО МЕНO АРХИМЕИС Е ПИМЕЛИАНА Р
ИРO С ТOН

5.- ЕЈ СЕВИОЈ ДЕ ТОЈ ТE СПАНЕЈ ФИМОЈ МН EМ EС

6.- НЕ ПИ ХОРEГИС ИСТО ЏЕРГОНКА И НАНО РОOСИС

7.- ПАЈ ЛОЈ ТОЈО Е ОФИЛЌА И ФИЛОХJ ПРЕ СВЌА И АРХИКОЛ
     
ВО МЕСЕЦ ЈУЛИ ТИЕ ОФИЛЌА И ФИЛОХJ ПРЕ СВAЌА И АРХИКОЛ

8.-
МHА ПИЛ ЛЕO КИН ЛФ ТОЈ 324 Е ТОJ С МАКЕДОН
     
НА ЗБОР КАКО ОД ЛАВ ТОЈ 324 Е ТОЈ СО МАКЕДОНИЈА

Текстот во мозаикот е направен по нарачка од благородникот Филохј, во чест на Костантин Велики,   кој 324 година ја презема власта, од императорот Флавио Валерио Лициниано, после една граѓанска војна Остатокот зборува за благородникот Филохј, неговата фамилија, деца, свадба и кариера, на вториот ред, дека бил и во сојуз со Рапиан.

ОВАА ТАБЛА АСОЦИРА И НЕКОЈА ТЕОРИЈА, поддржана и од многу историчари од Македонија, А ТОА Е ДЕКА, ИМПЕРАТОРОТ КОСТАНТИН ВЕЛИКИ БИЛ МАКЕДОНЕЦ, ЗНАЕМЕ ТОЈ БИЛ РОДЕН ВО НИШ, А ИСТОЧНОТО РИМСКО ЦАРСТВО, всушност ДЕКА Е, МАКЕДОНСКО ЦАРСТВО. 

'' Vasileos Vasileon, Vasileuon Vasileondon '' - Цар на Царевитe, Царcтвo на Царcтвaтa

МАКЕДОНОН  ВАСИЛЕОНДOH  МАКЕДОНИЈА (ЦАРСТВО НА ЦАРСТВАТА - МАКЕДОНСКТА ИМПЕРИЈА)

Александар Македонски  се прогласил за, '' ВACИЛEOH '' - ГОСПОДАР HA ГОСПОДАРИTE, ВACИЛEOH АЛЕКСАНДРOJ MAKEДOHOH. (ВAC - ИЛE - OH).

    Гледаме како римскиот (латинскиот) и македонскиот јазик с соединуваат и мутираат. Делови од Сирија биле македонски колонии, населени од пред Александар Македонски, поинтензивно во времето на Слеук, неговиот генерал, подоцна владетел.

Одредени текстови н можат да с разберат бидејќи писмото ''коине'', но некаде јазикот латински, па затоа н с мачете ако н знаете и латински.

       Има докази во биографиата на Слеук, генералот на Александар Македонски, дека тој населувал Македонци во Сиријa, а еве уште еден, во кои делови биле населувани - Феникија, Сирија и Киликија.

''Марко Антоние и  Клеопатра'' -  Плутарх, кој пишува:

... Беа поставени два златни трона врз сребрена платформа. Едниот беше за него (Марко Антоние, з.м.), а другиот за Клеопатра. Крај нивните нозе беа поставени пониски тронови за нивните деца. Тој ја прогласи Клеопатра за владетел на Египет, Кипар, Либија и дел од Сирија. За владетел што ќе владее заедно со неа го прогласи Цезарион (Птолемеј 15, з.м.), угледнот син од претходниот Цезар, кој ја остави Клеопатра со дете. Неговите сопствени синови од Клеопатра беа прогласени за господари на господарите (титулата на Александар Македонски, нивниот прадедо). На Александар тој му ја даде Ерменија и Медија, заедно со Партија, веднаш откако ќе биде завземена. 

        На Птолемеј му ги даде Феникија, Сирија и Киликија. Александар беше изведен пред народот во медиска носија, со тијара со исправен врв, додека Птолемеј носеше чизми, наметка и македонска капа опфатена со дијадема, каква што по обичај носеа наследниците на Александар... И кога тие ги поздравија своите родители, едниот беше примен од стражари Македонци

а другиот од стражари Меди и Ерменци. Клеопатра тогаш, како и претходните пати кога се појавуваше пред народот, беше облечена како божицата Изида и му се претстави на народот како Нова Изида.

(Антонѕ бѕ Плутарцх, Транслатед бѕ Јохн Дрѕден).

 

 

 


 

ИСПРАТИ КОМЕНТАР:

 
 
ПРЕЗИМЕ
ИМЕ
ГРАД
ДРЖАВА
е-маил
КОМЕНТАР

 

 

*** Можете да не контактирате и на кoнтакт е-маил: info@makedoniaese.com

 

 

 

 

Alexandroy Makedonon

Василеон Александрој Македонон и го подари светот на македонците, а тие како му возвратија,.. го отруја, фамилијата му ја уништија,... а денес наместо Македонон (Македонски) го нарекуваат ''велики'' или ''the great'', додека државата на латиница му ја нарекуваат ''Мacedonia'' - Мацедониа, итн,.. а да ќе заборавев,... дозволуваат некој друг да и бира име.

Ќе се најде ли некој да ги ''подисправи'' работите?

 

 

На ден 05 - 03 - 2009, е конструирана страната на Македонија е СЕ: http://www.makedonijaese.com/. Тој ден и се смета за роденден на организацијата Македонија е СЕ.

На ден 02 - 16 - 2016, е конструирана peзepвнaтa страната на Македонија е СЕ: http://www.makedoniaese.com/ страница која е по погодна за посета со мобилни апарати кои имаат инсталирано андроид софтвер.

????????? B?KTOP

Уште на самиот почеток интернет страницата на Македонија е СЕ, бидејќи зборува за Вистинската Историја на Македонија со историски факти, но и актуеллни политички настани, СТАНУВА ТРН во очите на сите непријатели на Македонската Држава, ма и трн во очите на некои политички организации во Р. Македонија.

Страницата на Македонија е СЕ, е конструирана како резултат за потребите на Македонскиот Народ и друѓите да се запознаат со Вистинската Македонска Историја, политика и болното Македонско прашање.

Страницата на Македонија е СЕ е конструирана за да помогне за зачувување на македонскиот идентитет, земја, култура, јазик, право за слободен говор, мисла, движење, соживот cо другите национални малцинства во Македонија, слободно искажување и потик на искажување МА и негување на националниот идентитет како во Македонија така и во светот.

 

 

ГАСНУВА  -  АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

VASILEON ALEXANDROY MAKEDONON

 

 

 

 

 

 

 

 

Наскоро, ПОСЛЕ ПОВЕЌЕ ОД 2200 ГОДИНИ ЌЕ ИМАТЕ МОЖНОСТ ДА ГО ИМАТЕ МАКЕДОНСКОТО СОНЦЕ НА ФИЛИП МАКЕДОНСКИ, СО ПРАВИЛЕН ОБЛИК И ЛИК, ЦЕЛОСНО ИЗРАБОТЕНО ОД УМЕТНИЦИТЕ НА МАКЕДОНИЈА Е СЕ

 

VASILEON ALEXANDROY MAKEDONON
MAKEDONONBACИЛEOHMAKEDONON

КОНТАКТИРАЈТЕ СО МАКЕДОНИЈА Е СЕ

За сите инфомации, контакт е-маил: info@makedonijaese.com

 

Македонија е СЕ, се залага за нова химна: '' Земјa Mакедонскa''

 

>
>
>

 

Alexandroy MakedononAlexandroy MakedononAlexandroy Makedonon

  
MAKEDONONMAKEDONON

НИЕ СЕ ДЕФИНИРАМЕ КАКО ЉУБИТЕЛИ НА СЛОБОДАТА 

ЗА НАС МАКЕДОНИЈА Е СЛОБОДАТА 

 АКО ИМА

МАКЕДОНИЈА

 ЗА НАС ИМА И СЛОБОДА

Копираит © Македонија е СЕ MAKEDONIAeSE.com Сите Права Задржани

Македонија е СЕ Партија на Народот на Слободата МС ПНС
Историја на Македонија

МАКЕДОНИЈА

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

MAKEDONIA

        BACИЛEOH Alexandroy Makedonon  МАКЕДОНОН

MAKEDONONАЛEКCAHДРОЈMAKEDONON

Македонско Име вечно нема да загине.
Глава даваме, Македонија и Mакедонско име не даваме.

Од Македонија и Алекcандрoj Македонон, славeн Василeoн Македон нема да се откажеме.
Cлава македонска ќе повратиме,
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон обожaваме,
Македонија, земја нај мила уважуваме.

Малку сме на број, ЕЈ, ХЕЈ,
силни сме во бој, ЕЈ, ХЕЈ.
ЕЈ, Алекcандрoj, OJ, OJ,
ЕЈ, Македонон, OH, OH.
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон, нас не предводи.