v

v

MAKEDONON

         ПОЧЕТНА

 

v

v

v

MAKEDONON

 

КЛЕОПАТРА НАЈЅЕИМЕНЦА (НАЈСВЕТА, НАЈСВЕТЛО ИМЕНА), ВАСИЛИЦАС  (НАЈСВЕТА ВЛАДЕТЕЛКА), ФАРАОНКА  (НАЈСВЕТЛИOT ЗРАК) НА ЕГИПЕT

        Клеопатра (македонско име) Теа (еве ја - македонско име) Неотера (нова  земја - римско име) Филопатор (ФИ ЛО ПА ТОР - НАЈСИЛНАТА, НАЈСВЕТЛАТА, НАЈПРОСВЕТЕНАТА, НАЈСВЕТАТА) македонско име), втората ќерка на Птолемаиој ДВАНАЕСЕТТИ Аулет (и во лет - македонско име), крајот на 69 п.н.е. – 12 август, 30 п.н.е., била владетелка на Египет од Mакедонско потекло која владеела како НАЈЅЕИМЕНЦА (најсвета, најсветлo имена), според Каменот од Розетa, eгипетскa (коптска) фараонка и василитсас - света владетелка,

ВАСИЛИЦAС (вашата светлина) исто по македонски КЛЕОПАТРА, ''седма'' е модерен термин. 

Основното вистинско име:

КЛЕОПАТРАC ЅЕ - КЛЕО ПАТ Р АC ЅЕ

- К'ЛЕО - калеенa (нé верувам дека е заколната),

- ПАТ - завет,

- Р'a - Рa, антички бог на сонцето,

- АC - јас,

- ЅЕ - бог на сонцето и молњата, врховно божество,.

Jас, калеена од заветот на Ра, Ѕe - КЛЕОПАТРАC НАЈСВЕТЛАТА.

  ВАСИЛИЦA Клеопатра

Клеопатра била oд Птолемаиојската владетелска лозаа која владеела со Стариот Египет, т.е. наследничка на еден од војсководците на Mакедонскиот владетел Василеон Александар Македонски кој ја презел контролата врз Египет после неговата смрт.

Клеопатра на почетокот владеела заедно со нејзиниот татко Птолемаиој 12 - ти Аулет, а подоцна заедно со нејзините браќа, Птолемаиој 13 - ти и Птолемаиој 14 - ти, со кого и се омажила согласно со eгипетските обичаи.

 После нејзината смрт, Египет станал римска покраина.

1 - ви ред - Ј'БЕР ВАСИЛИЦАС - НАЈСВЕТАТА ВЛАДЕTЕЛКА

2 - pи ред - КЛЕОПАТРА (С) ЅЕ - КЛЕОПАТРА НАЈСВЕТЛАТА (ЅЕ) буквата: ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? - ''Ѕ'' е оштетена

3 ред - АС ФИ ЛО ПА ТОР' TО - ЈАС НАЈСИЛНАТА, НАЈСВЕТЛАТА, НАЈПРОСВЕТЕНАТА, НАЈСВЕТАТА СУМ (TAA)

        Прочуената египетска владетелка од владетелска лоза Птолемаиој е родена во 69. г.пр.н.е., а умрела во 30.г.пр.н.е. Владеела од 51 г.пр.н.е., најнапред како совладетел на својот брат и маж Птолемаиој 13 - ти кој наскоро завладеал сам, но мошне кратко.

Имено, Јулиј Цезар го победува и ја враќа Клеопатра на престолот. Потоа таа се омажила за својот втор брат Птолемаиој 14 - ти, кому му го препуштила владеењето зашто во меѓувреме му станала љубовница на Цезар, кој ја повел во Рим (од 46 г.пр.н.е. до 44 г.пр.н.е.).

Враќајќи се во Египет, наредила да го убијат Птолемаиој 14 - тиз а да го замени за совладетел, својот син Цезарион, кому татко му бил, како што тврдела, Цезар.

Потоа му била љубовница на Марко Антониј, кому му родила три деца - близнаците Клеопатра и Александар, како и синот Птолемаиој.

Пред да одлучи да го напушти боиштето и да избега во Александрија, не успевајќи да го придобие Октавијан, а кој и го убил Цезарион, како и од страв тој да не ја поведе како заробеничка во триумфот во Рим, заедно со Антониј си го одзема животот со труење, според преданието со каснување на змија отровница. По смртта за децата се грижела жената на Марко Антониј, инаку сестра на Октавијан.

По Клеопатра изумрела владетелска лоза Птолемаиој oд Египет, а Египет станал римска провинција.

Потонатиот град Араклеон

Потонатиот град Араклеон

Потонатиот град Араклеон

Aраклеон потопениот град, близу Александрија основан од Птолемаиојите по потелко од Aраклеон (Хераклеја) од денешна Република Македонија.

 

Постојат потврдени сознанија дека Клеопатра, како што и било официјалното име, била роднина на Mакедонскиот владетел василеон Александар Македонски. Сигурно се знае дека нејзин далечен предок бил Птолемаиој ПРВИ, војсководец навасилеон Александар Македонскии како што веруваат многумина, полубрат по татко му василеос Филип Македонски.

Таа била втората ќерка на Птолемаиој ДВАНАЕСЕТТИ Аулет. На смртта на татко и 51 п.н.е. на само 18 години таа станала cовладетел со нејзиниот брат Птолемаиој 13 - ти кој подоцна и станал маж. До август 51 п.н.е. таа го испуштала неговото име од официјалните документи што се носело со дотогашните египетски традиции. Понатаму на монетите се појавувало лицето на Клеопатра.

Можеби поради овој напад на независност, Потиниус ја тргнал од власта и откако таа неуспешно кренала востание отпловила со нејзината помала сестра.

Есента 48 п.н.е. Птолемаиој 13 - ти ја зацврстил својата власт мешајќи се во работите на Рим. Кога Помпеј го победил Цезар и пристигнал во Александрија барајќи прибежиште, Птолемаиој 13 - ти наредил да го убијат за да склучи сојуз тој со Цезар. Но, Цезар бил толку многу згрозен од ваквото предавство што го конфискувал целиот египетски капитал и станал арбитер меѓу Птолемаиој 13 - ти и Клеопатра (треба да се спомене дека Помпеј бил маж на Ќерката на Цезар, која умрела раѓајќи го синот).

По кратка војна Птолемаиој 13 - ти бил убиен и Цезар ја вратил Клеопатра на престолот со нејзиниот помлад брат Птолемаој 14 - ти како ковладетел. Цезар престојувал во Египет во зимата 48-47 п.н.е. и Клеопатра ги зацврстила своите позиции станувајќи му љубовница. Египет останал независен, но биле оставени три римски легии да го штитат. Врската меѓу овие двајца резултирала со син кој бил наречен Птолемаиој Цезар (Цезариoн) но самиот Цезар одбил да го назначи за наследник и за таков го ставил внук му Октавијан. Клеопатра и син и го посетиле Рим помеѓу 46 и 44 п.н.е. и биле присутни кога Цезар бил убиен. Пред или по враќањето во Египет, Птолемаиој 14 - ти умрел мистериозно (можно е да бил отруен од Клеопатра) по што синот на Клеопатра станал ковладетел и наследник.

Cleopatra - History of Macedonia Клеопатра Теа Неотера Филопатор

Cleopatra

Cleopatra

Клеопатра Теа Неотера Филопатор

Во 42 п.н.е. Марко Антониј еден од ''триумфаторите'' кои владееле со Рим по смртта на Цезар ја замолил Клеопатра да се сретнат во Тарс за да ја потврди лојалноста, Клеопатра пристигнала доста привлечно и Антониј решил да ја помине зимата 42-41п.н.е. со неа во Александрија. За време на зимата таа останала бремена со близнаците Клеопатра и Александар. 4 години подоцна во 37 п.н.е. Антониј ја посетил Александрија додека се подготвувал за војна со Партијаните. Ја обновил врската со Клеопатра и од тогаш па натаму Александрија станала негов дом. Можно е да се оженил за Клеопатра иако во тоа време бил венчан со сестрата на Октавијан. Тој и Клеопатра имале уште едно дете Птолемаиој. По освојувањата на Антониј секое од овие деца добило територија со која владеело:

 Клеопатра и Цезарион - Египет и Кипар, 

Александар - Фригија, Медија и Партија, 

Клеопатра - Тунис и Либија и 

Птолемаиој - Феникија, Сирија и Cилиcија. 

Клеопатра го зела прекарот “господар на господарите” (титулата на македонскиот владетел василеон Александар Македонски, неjзиниот прадедо, има ли подобар доказ, дека била Македонка). Има многу приказни за Клеопатра како на пример, таа дека на една вечера со Антониј се обложила со него дека може да потроши 10 милиони сестерци за да организира вечера. Утредента таа нарачала чаша со оцет и во неа ставила еден од своите бисери и ја испила смесата. Однесувањето на Антониј не било прифатливо за pимјаните па Октавијан го убедил Сенатот да кренат војна против него. Во 31 п.н.е. силите на Антониј се соочиле со pимјаните во поморска битка на брегот на Актиум. Клеопатра била пристуна со сопствената флота. Легендата вели дека кога таа ги видела сиромашно опремените бродови на Антониј како губат се повлекла, а тоа го направил и Антониј, но нема дополнителни докази за тоа. По оваа битка Октавијан го заседнал Египет. Како што се доближувал до Александрија, војниците на Антониј дезертирале. Клеопатра и Антониј се самоубиле таа го направила тоа користејќи отров од змија и се отровила на 12 Август, 30 п.н.е.. Синот на Клеопатра со Цезари, Цезарион бил погубен, а другите 3 деца со Антониј биле одведени кај жената на Антониј, Октавија. Често се вели дека Клеопатра користела асп за нејзиното самоубиство. Тоа се однесува на отров од различни змии, но првенствено од египетска кобра. Постои и друга теорија која вели дека Клеопатра не се самоубила, туку била убиена од Октавијан, но ова не било толку веродостојно.

      Според египетската традиција (до која Птолемаиојите строго се придржувале), Клеопатра не можела да владее сама со Египет, па затоа формално била принудена да се омажи за својот помлад брат Птолемаиој Тринаесетти. Сепак, таа уште на почетокот на заедничкото владеење, го игнорирала својот брат. На монетите го претставувала само својот лик, а на официјалните државни документи го потпишувала само своето име. Во тој период нивната држава ги загубила териториите на Кипар, дел од Сирија и Киренајка. По тригодишно заедничко владеење, Клеопатра била симната од престолот, а главни виновници за тоа биле советниците на нејзиниот брат Птолемаој Тринаесетти, кои успеале да го убедат дека е подобро да владее сам. Тогаш Клеопатра била прогонета, а на престолот останал да владее сам младиот и неискусен Птолемаој Тринаесетти.

Во тоа време на власт во Рим се наоѓал Јулие Цезар. Во 48 година пред Христа, Цезар дошол во Александрија, а Птолемаиој Тринаесетти се повлекол од фараонскиот дворец. Цезар влегол во фараонскиот дворец во Александрија, но не сакал формално да го окупира Египет, туку сакал да стави свој приврзаник да владее со оваа држава. Тоа го искористила Клеопатра, која во меѓувреме успеала да дојде дo Цезар, при што веднаш го освоила со својата привлечност и станала негова љубовница.

Цезар побарал да се сретне и со нејзиниот брат и опонент Птолемаиој Тринаесетти. Така Клеопатра и Птолемаој Тринаесетти заеднички биле поканети пред Цезар. Птолемаиој Тринаесетти сфатил дека Цезар веќе е под влијание на Клеопатра и веднаш му станало јасно дека таа ќе го замени на престолот. Поради тоа тој, заедно со своите лојални приврзаници, организирал воен бунт против Цезар. Во судирите што следувале изгорел дел од библиотеката во Александрија. Во такви услови и Арсиноја (сестрата на Клеопатра) побегнала од фараонскиот дворец, при што и таа била прогласена владетел, откако добила поддршка од оние Македонци кои биле против Клеопатра.

Во врска со ова, во горенаведеното издание ''Cleopatra VII, Ptolomeic Дѕнастѕ'', (Десигн, Лаѕоут анд Грапхиц Арт бѕ Јиммѕ Дунн, ан Интер Цитѕ Оз Инц Емплоѕее УСА, 1996), читаме:

“Сестрата на Клеопатра, Арсиноја побегнала од дворецот и отишла кај Ахила (војсководител и опонент на Клеопатра, з. м.). Таа била прогласена за владетел од македонскиот дел од војската.”

Но Клеопатра победила, во војната меѓу нив, a Арсиноја, прво била затворена во еден храм во Хефест, а пота била ликвидирана по наредба од Клепопатра, се претпоставува дека гробот е таму, откриен. 

 Арсиноја, сестрата на Клеопатра

Судирот со опонентите на Клеопатра завршил со нивни пораз. Главните војсководители биле погубени од страна на Цезар, а загинал и самиот Птолемаиој Тринаесетти. Така Клеопатра станала единствен владетел на Египет. Но, за да ја задоволи египетската традиција, таа и овојпат формално била принудена да се омажи за својот уште помлад единаесетгодишен брат Птолемаиој Четиринаесетти. Всушност таа си останала љубовница на Цезар и од таа врска на 23 јуни 47 година пред Христа им се родил синот Цезарион (познат и како Птолемаиој Петнаесетти). Во 46 година пред Христа Цезар ја поканил Клеопатра во Рим. Конзервативните републиканци негодувале поради неговата врска со Клеопатра, која таму била дочекана со највисоки почести.

     Восхитот кон македонскиот владетел василеон Александар Македонски, со сигурност му го пренела Клеопатра, па Јулио Цезар се појавувал со оклопот на василеон Александар Македонски, ''нaбавен'' во Египед.  Kога бил во Рим, му ''поминало'', за да ги придобие републиканците (тие биле многу задоволни од новиот изглед), ја сменил, фризурата, бидејќи делувал застрашувачки, со коса како на лав, па ја скратил косата, а на бистите, бил бос, што симболизира скромност, но пак, со оклопот на македонскиот владетел василеон Александар Македонски и позатата - политика.


Oклопот на македонскиот владетел василеон Александар Македонски, се претпоставува

    Цезар бил толку опиен од неа што воопшто не обрнувал внимание на негодувањата од републиканците. Тој дури наредил да биде направена златна статуа со ликот на Клеопатра, која била поставена во познат римски храм. Истовремено Цезар отворено изјавил дека и формално ќе се ожени за неа, што исто така предизвикало негодување среде високите кругови во Рим. Но, во 44 година пред Христа Цезар бил убиен во атентат.

Клеопатра, за Церар, вели дека бил многу паметен, најверојатно, преминал во арогантност, но, со сигурност тој не поднесувал, неукост и глупост, како што биле римските сенатори, кои живееле, раскошно и безгрижно во Рим, дури и незадоволниот син, Бруто, зел учество во атентатот.

Клеопатра веднаш се вратила во Александрија, загрижена за натамошните настани. Таа наредила да биде убиен Птолемaиoј Четиринасетти, а за владетел што ќе владее заедно со неа го прогласила својот четиригодишен син Цезарион ( Птолемaиoј Петнаесетти). Тогаш во Египет владеела голема економска криза.

Цезарион ( Птолемaиoј Петнаесетти)

Клеопатра будно ги следела настаните во Рим, каде на власт заеднички дошле Марко Антоние, Октавијан Август и Лепид. Бидејќи Октавијан Август тешко се разболел, Клеопатра проценила дека најзначајна личност во Рим ќе биде Марко Антоние. Тогаш таа веројатно донела одлука да му се приближи и нему. Клеопатра за прв пат се сретнала со Марко Антоние во 41 година пред Христа во Тарс. Таму Клеопатра го завела моќниот pимјанин. И покрај економската криза во Египет, таа му однела скапи подароци, а себеси се облекла како Афродита (богињата на љубовта). На Марко Антониj му се допаднала идејата да добие жена со “сина крв” од династијата на Птолемаојите, затоа што неговата тогашна сопруга Фулвија била од средната класа. Така се родила една од најпознатите љубовни врски во историјата на човештвото. Во 41 година пред Христа, Марко Антониj и Клеопатра заеднички живееле во Александрија, а во 40 година Марко Антониj заминал оттаму. Тогаш починала неговата сопруга Фулвија, а тој, за да ги смири односите со Октавијан Август, се оженил за неговата сестра Октавија (која тогаш и самата била вдовица). Во меѓувреме Клеопатра му родила близнаци на Марко Антониj, кои ги добиле имињата Александар Сонце и Клеопатра Месечина.

Близнаците на Марко Антониj и Клеопатра, Клеопатра Месечина и Александар Сонце 

Марко Антониj на Клеопатра и ги подарил териториите на Кипар, Киликија, Феникија, дел од Сирија, Јудеја и Арабија. Така Клеопатра, успеала значително да ја зголеми територијата на својата држава. Тогаш Египет за миг повторно ја вратил својата стара слава. Била изградена силна флота, која всушност му била потребна на Марко Антоние во неговата борба против опонентите во Рим. Но, во 36 година пред Христа, Марко Антониj доживеал пораз. Клеопатра била со него во Антиохија. Тогаш им се родил уште еден син, кого го нарекле Птолемaиoј. Во 34 година пред Христа, Марко Антониj извојувал победа во Фригија, од која добил значителни финаниски средства. Оваа победа била грандиозно прославена во Александрија.

На јавната прослава Клеопатра била претставена како божицата Исис , а Марко Антониj себеси се претставил како македонскиот бог Дон. Во тој победнички занес, Клеопатра и Марко Антониj и навистина посакале да создадат светска империја - Василеондон, исто како што тоа своевремено се обидел да го направи и македонскиот владетел василеон Александар Македонски. Детален опис на овој победоносен занес на Марко Антоние и на Клеопатра дава Плутарх, кој пишува:

“... Беа поставени два златни престола врз сребрена платформа. Едниот беше за него (Марко Антониj, з.м.), а другиот за Клеопатра. Крај нивните нозе беа поставени пониски престола за нивните деца. Тој ја прогласи Клеопатра за владетел на Египет, Кипар, Либија и дел од Сирија. За владетел што ќе владее заедно со неа го прогласи Цезарион ( Птолемaиoј 15 - ти, з.м.), угледнот син од претходниот Цезар, кој ја остави Клеопатра со дете. Неговите сопствени синови од Клеопатра беа прогласени за господари на господарите (титулата на македонскиот владетел василеон Александар Македонски, нивниот прадедо). На Александар тој му ја даде Фригија и Медија, заедно со Партија, веднаш откако ќе биде завземена. На Птолемaиoј му ги даде Феникија, Сирија и Cилиcија. Александар беше изведен пред народот во медиска носија, со тијара со исправен врв, додека Птолемaиoј носеше чизми, наметка и македонска капа опфатена со дијадема, каква што по обичај носеа наследниците на македонскиот владетел василеон Александар Македонски... И кога тие ги поздравија своите родители, едниот беше примен од стражари Македонци, а другиот од стражари Меди и Фригиjци. Клеопатра тогаш, како и претходните пати кога се појавуваше пред народот, беше облечена како божицата Исис и му се претстави на народот како Нова Исис”.

(Антонѕ бѕ Плутарцх, Транслатед бѕ Јохн Дрѕден).

Во наведеното издание “Цлеопатра ВИИ, Птолемаиц Дѕнастѕ”, (Десигн, Лаѕоут анд Грапхиц Арт бѕ Јиммѕ Дунн, ан Интер Цитѕ Оз Инц Емплоѕее УСА, 1996), откако е даден описот на оваа грандиозна прослава, авторот заклучува:

“Клеопатра сонувала да стане владетелка на целиот свет”.

Максимална експанзија на Египет, под власта на Клеопатра

Дека крајна цел на Клеопатра и на нејзиниот сопруг pимјанинот Марко Антоние, била обновување на Василеондон Македонија - државата на бог од времето на македонскиот владетел василеон Александар Македонски смета и германскиот историчар Улрих Вилкен. (“Александар Македонски”, Скопје, 1988, стр. 309). Впрочем, фактот што тие покажувале почит кон културата на сите народи над кои владееле (преку јавното презентирање на нивните обичаи, носии и религиозни убедувања) е доволен показател дека тие и навистина сакале да ја обноват Василеондон Македонија на василеон Александар Македонски. Не треба да потсетуваме дека така се однесувал и самиот македонски владетел василеон Александар Македонски, кој исто така јавно ја манифестирал својата длабока почит кон останатите народи.

Во 31 година пред Христа, Марко Антониj се развел од својата сопруга Октавија. Тогаш тој исковал монети со својот лик и со ликот на Клеопатра. Овие монети денес се едни од најскапите и најбараните во светот на нумизматиката.

cleopatra and marc anthony coins cleopatra and marc anthony coins cleopatra and marc anthony coins

Претходно Октавијан Август и објавил војна на Клеопатра. Во пресудната битка помеѓу Марко Антониj и Октавијан Август, победила флотата на Октавијан Август. Марко Антониj добил лажна вест дека Клеопатра загинала, поради што извршил самоубиство.

Клеопатра се обидела да преговара и со Октавијан Август, но тој не покажал никаков интерес за такви преговори. Наоѓајќи се во безизлезна состојба Клеопатра извршила самоубиство, откако претходно дозволила да биде касната од египетска кобра. Според египетската традиција, сите што умирале од отровот на кобрата, останувале бесмртни. Клеопатра умрела на 12 август 30 година пред Христа кога била на возраст од 39 години.

Веднаш по нејзината смрт, Египет бил окупиран од Римјаните и неговата територија била анектирана кон римската империја.

Последниот формален владетел на Египет Птолемaиoј Четиринаесетти (синот на Клеопатра од Јулие Цезар) бил задавен по наредба на Октавијан Август. Интересно е тоа што останати деца на Клеопатра (што ги имала со Марко Антоние) останале живи и биле посвоени и израснати токму од Октавија (разведената сопруга на Марко Антоние и сестра на Октавијан Август).

 

Смртта на Клеопатра го означила крајот на Египетската монархија. Римските владетели дошле во Египет да владеат со него. Птолемaиoјите биле Македонци во суштина, но тие владееле како eгипјани, фараони. Клеопатра била последната фараонка - наjѕеита на Египет. Нејзината посветеност на државата била огромна.

Плутарх запишал дека мајчин јазик на Клеопатра бил “македонскиот јазик”!

.. Плутарх, во книгата ''Животот на Антониј'', таа на латински, не модифицираната пред 1830, пишува:

“Беше вистинско задоволство да се слуша звукот на нејзиниот глас со кој, како инструмент со многу жици, таа преоѓаше од еден јазик во друг, така што имаше само неколку барбарски народи со кои разговараше преку преведувач, додека со поголемиот број од нив таа директно разговараше. Такви беа: Етиопјаните, Троглодите, Евреите, Арапите, Сиријците, Медите, Партијците и многу други, чии јазици таа ги научи. Тоа беше повеќе изненадувачки затоа што повеќето од нејзините предци владетели едвај се мачеа да го научат египетскиот јазик, а некои од нив прилично го запоставија и македонскиот јазик”.

 

Hо исто така зборувала течно 9 јазици но нé и латинскиот, била одлична во матекатика и особено го ценела Цезар како многу паметен човек, за разлика од него Антониј бил помалку интелегентен.

Антониј и Клеопатра

             

Потекло на името

 

     Името за кое викаат дека е данајско, е лага,.. бидејќи данајците од полуостровот Аѕаника на полуостровот Ѕе, подоцна именуван како Пелопонеѕе ги преведувале на нивен јазик топонимите.. па и личните имиња (пр. Египет кој се викал КМТ.. Кеопс кој се викал КУФУ и живеел пред данајците да дојдат во Европа и постанат аѕaите од Аѕана ).. веројатно коренот на името и доаѓа од античко Македонскиот збор АТА кој значи Татко... сепак се препознава коренот АТА.

Така, на пример, францускиот историчар Ламартин во своето дело “ Вие д'Алеџандер ле Гранд” (Париз, 1859, стр. 54), во врска со ова ќе запише:

Данајците (така наречени денес ''антички грцѝ''), аѕaите од Аѕана ги испревертувале дури и имињата на владетелите и војсководците со кои војувале. Тие на cé давале данајски изглед, дури и во Индија и Персија...”.....

Сестрата на василеон Македонон Александрој ( Александар Македонски ) сé викала Клеопатра.

К'ЛЕО ПАТ РА - од десно на лево - ''Ра пат к'лео'' - Во најсветиот пат се колнам.

 

КЛЕОПАТРА ДАМАСИАС - ДА МА СИ АС - ''Бог (Д) Ма Ѕе јас '', кованица од Патраи 35 п.н.е, јасно кажува како зборувале луѓето таму и дека имало Македонци на Полуостровот на Ѕе (Пелопонез), или обожаватели на Божицата Мајка - Ma, грците името ''ДА МА СИ АС '', го објаснуваат како име на магистратот, тогаш, не е проблем, античките имињата ги именуваале по боговите што ги обожавале.

Документ потпишан од василицас Клеопатра (се претпоствува)

Потписот на василицас Клеопатра (се претпоствува)

 

Копираит © Македонија е СЕ MAKEDONIAeSE.com Сите Права Задржани

Копираит © Македонија е СЕ MAKEDONIAeSE.com Сите Права Задржани

 


 

ИСПРАТИ КОМЕНТАР:

 
 
ПРЕЗИМЕ
ИМЕ
ГРАД
ДРЖАВА
е-маил
КОМЕНТАР

 

 

*** Можете да не контактирате и на кoнтакт е-маил: info@makedoniaese.com

 

 

 

 

Alexandroy Makedonon

Василеон Александрој Македонон и го подари светот на македонците, а тие како му возвратија,.. го отруја, фамилијата му ја уништија,... а денес наместо Македонон (Македонски) го нарекуваат ''велики'' или ''the great'', додека државата на латиница му ја нарекуваат ''Мacedonia'' - Мацедониа, итн,.. а да ќе заборавев,... дозволуваат некој друг да и бира име.

Ќе се најде ли некој да ги ''подисправи'' работите?

'' ,.. КОЖАТА ЛАВОВСКА ОД КРВ, ЌЕ СКАПЕ ОД КРВТА И ЌЕ СЀ СТОРИ ПАРЧИЊА.

КОЛКУ ГИГАНТИ, ТОЛКУ ЌЕ СЀ НАПРАВАТ ЏУЏИЊА, ТОЛКУ АРАМИИ, ШТО ЌЕ КРАДАТ И ЌЕ ЈА РАСИПУВААТ КОЖАТА ЛАВОВСКА.

СИТЕ ЌЕ ЈА САКААТ, СИТЕ ЌЕ ЈА ГАЗАТ, ЕДЕН БУДАЛА ОД РАЃАЊЕ ЌЕ ЈА БАРА.
ПУРПУРОТ ЌЕ СЕ ИСКИНЕ И ЌЕ СЕ НАПРАВИ ВАЛКАН ОД КРВТА И КАЛТА.
БЕЗОБРАЗНА ВОЈСКА ЌЕ ГО ГАЗИ УЧЕНИОТ ЧОВЕК, А ЖЕНАТА ЗА УСРАМУВАЊЕ.

НА ПОП ЌЕ ГО ДАДАТ ПУРПУРОТ ЗА ЛАЖЕЊЕ.
ДЕЦАТА НА ЖЕНАТА ЌЕ СЕ КОЛАТ И ЌЕ СЕ НАДЕВААТ НА РAЖЕН.
СИНОТ НА МЕСЕЧИНАТА ЌЕ СЕ СМЕЕ И ЌЕ СЕ СМЕАТ ДО НЕГО.

ЌЕ МОЛАТ И ЌЕ ПЛАЧАТ, СО НОЖОТ НА ТАТКО МУ, ШТО МУ ОСТАНА, ЌЕ МАВАAТ ВО ТЕМНИЦАТА.
ТРИЕСЕТ И СЕДУМ ДЕНА ЌЕ ПОМИНАТ КОГА ВИДЕЛОТО НА МЕСЕЧИНАТА ЌЕ СЕ УГАСИ И ПУРПУРОТ (СОНЦЕТО) ШТО ГО МИНУВА СИНОТО ВИДЕЛО НА НЕБОТО, ЌЕ СЕ ВРАТИ И ЌЕ ГО СТОЛИСА ВЕКОТ.

СКАПАНОТО СО ОГАН, ДЕЦАТА НА БОЖИЦАТА МАЈКА ( ДЕЦАТА НА ЖЕНАТА), ЌЕ ГО ИСЧИСТАТ БОЛНИОТ ВЕТAР.

ЗОШТО 1000 ГОДИНИ СЀ КАКО ДЕНОТ ОД ВЧЕРА. ТУКА СЕ ИСТИТЕ ПОВТОРУВАЊА НА ВРЕМЕТО КОЕ СИ ПОМИНУВА, А ОСТАНУВАШ ТИ, КАКО ФЕНИКС  СЕ ПОВТОРУВАAТ  ОД ПЕПЕЛТА, КАКО ДУХ И КАКО РАЗУМ ВИСТИНСКИ ВО ДАЛЕЧИНАТА....''

 

 

 

 

На ден 03 / Ma / 2009, е конструирана страницата на Македонија é СЕ: http://www.makedonijaese.com/. Тој ден и сé смета за роденден на организацијата Македонија е СЕ.

На ден 16 / Жустар / 2016, е конструирана peзepвнaтa страница на Македонија е СЕ: http://www.makedoniaese.com/

????????? B?KTOP

Уште на самиот почеток интернет страницата на Македонија е СЕ, бидејќи зборува за Вистинската Историја на Македонија со историски факти, но и актуеллни политички настани, СТАНУВА ТРН во очите на сите непријатели на Македонската Држава, ма и трн во очите на некои политички организации во Р. Македонија.

Страницата на Македонија е СЕ, е конструирана како резултат за потребите на Македонскиот Народ и друѓите да се запознаат со Вистинската Македонска Историја, политика и болното Македонско прашање.

Страницата на Македонија е СЕ е конструирана за да помогне за зачувување на македонскиот идентитет, земја, култура, јазик, право за слободен говор, мисла, движење, соживот cо другите национални малцинства во Македонија, слободно искажување и поттик на искажување HO и негување на националниот идентитет како во Македонија така и во светот.

 

 

ГАСНУВА  -  АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

VASILEON ALEXANDROY MAKEDONON

 

 

 

 

 

 

 

 

Наскоро, ПОСЛЕ ПОВЕЌЕ ОД 2200 ГОДИНИ ЌЕ ИМАТЕ МОЖНОСТ ДА ГО ИМАТЕ МАКЕДОНСКОТО СОНЦЕ НА ФИЛИП МАКЕДОНСКИ, СО ПРАВИЛЕН ОБЛИК И ЛИК, ЦЕЛОСНО ИЗРАБОТЕНО ОД УМЕТНИЦИТЕ НА МАКЕДОНИЈА Е СЕ

 

VASILEON ALEXANDROY MAKEDONON
MAKEDONONBACИЛEOHMAKEDONON

КОНТАКТИРАЈТЕ СО МАКЕДОНИЈА Е СЕ

За сите инфомации, контакт е-маил: info@makedonijaese.com

 

Македонија е СЕ, се залага за нова химна: '' Земјa Mакедонскa''

 

>
>
>

 

Alexandroy MakedononAlexandroy MakedononAlexandroy Makedonon

  
MAKEDONONMAKEDONON

НИЕ СЕ ДЕФИНИРАМЕ КАКО ЉУБИТЕЛИ НА СЛОБОДАТА 

ЗА НАС МАКЕДОНИЈА Е СЛОБОДАТА 

 АКО ИМА

МАКЕДОНИЈА

 ЗА НАС ИМА И СЛОБОДА

Копираит © Македонија е СЕ MAKEDONIAeSE.com Сите Права Задржани

Македонија е СЕ Партија на Народот на Слободата МС ПНС
Историја на Македонија

МАКЕДОНИЈА

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

MAKEDONIA

        BACИЛEOH Alexandroy Makedonon  МАКЕДОНОН

MAKEDONONАЛEКCAHДРОЈMAKEDONON

Македонско Име вечно нема да загине.
Глава даваме, Македонија и Mакедонско име не даваме.

Од Македонија и Алекcандрoj Македонон, славeн Василeoн Македон нема да се откажеме.
Cлава македонска ќе повратиме,
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон обожaваме,
Македонија, земја нај мила уважуваме.

Малку сме на број, ЕЈ, ХЕЈ,
силни сме во бој, ЕЈ, ХЕЈ.
ЕЈ, Алекcандрoj, OJ, OJ,
ЕЈ, Македонон, OH, OH.
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон, нас не предводи.