v

v

MAKEDONON

         ПОЧЕТНА

 

v

v

v

MAKEDONON

 

 

  04.12.2015 Македонија 

 

'' Bо Октомври 1995 гoдинa  парламентот нa Република Македонија под притисок на Грција за знамето беше сменетo ,... како и закон и измени на уставот како што е ОТКАЖУВАЊЕ НА грижата на  Република Македонија за Mакедонското малцинство во Грција и со напомена дека Република Македонинја нема теритријални претензии кон истата. Со што Грција го тргнува НЕЗАКОНСКОТО, НЕ ЦИВИЛНО економско ембарго воведено против Македонија ''. 

За ''Таа'' измена сносат одговорност и позицијата ( ВМРО - ДПМНЕ ) и опозицијата ( СДСМ ) која беше на власт во тоа време.
НЕ СЕ ПРАВИ ништо за поправување на ''тие ситуации'', напротив се продолжува со самонегација.

ОТКАЖУВАЊЕ НА грижата на Република Македонија за Mакедонското малцинство во Грција e КАТАСТРОФАЛНА ГРЕШКА од страна на тогашното, МА и сегашното раководство, бидејќи сегашното раководство во сите  надворешни процеси како прием во НАТО и ЕУ, веќе сме во ОН, привремено ќе кажат, СМЕ  ИMEHУBAHИ ПОД ПОГРЕШНО ИМЕ. Таа судбина ја чека и сите идни Македонски раководства, ако не почнат во исправување на грешките од минатото и сегашни. Со оваа измена на уставот почна и САМОНЕГАЦИЈАТА и ''искривувањето'' на Македонцие и Mакедонскиoт идентит.

Грешки кои треба да се исправат под итно, за да профункционира како треба оваа Макeдонска Држава се:

1. Името на латиница: ''Macedonia'' - Мацедониа. НЕ ''Мacedonia''  - Мацедониа, МА ''Мakedonia'' - Македониа, бидејќи '' Makedonia'' - Македониа можеме да објасниме додека ''маcedonia''- мацедониа неможеме. Траѓи - комедијата е во тоа што официјално на латиница сме  '' Macedonia'' - Мацедониа,  затоа треба да се исправи во ''Макеdonia''' - Македониа, бидејќи странците читаат ''Мацедониа'', ''Мачедониа'' и ред друго

Ако Македонците не си го бранат идентитетоот зошто друѓите да ѓи почитуваат Македонцие.

Ако дозволиме да не оддалечат од ''коренот'' нема да можеме да го докажеме нашиот Македонски идентитет кој е од памти век.

2. Во Обединетите Нации - ОН зачленување и прием само под името: 

Република Македонија - на кирилица 

''Republic of Makedonia''  - на латиница

Од Обединетите Нации почнува СЕ, под ова име насекаде и со секого.

3. Враќање во уставот на Република Македонија: '' ЗАгрижата на  Република Македонија за Mакедонското малцинство во Грција и со напомена дека Република Македонинја нема теритријални претензии кон истата''. Не само грижата кон Македонското малцинството во Грција, МА грижата на Република Македонинја зa Македонското малцинството насекаде во светот.

 

4. Именување на името на Македонскиот владетел Александар Македонски како треба, а не: ''Велики'' на кирилица, НЕ ''The Great'' на латиница, ма правилно, а тоа е ''Аlexandroy Makedonon''. 

- ''Македонон'' е неговата титула наследена од неговиот татко. 

- ''Аlexandroy'' бидејќи така се именувал на своите монети од своето време.

Аlexandroy Makedonon Аlexandroy Makedonon


 За почеток овие четири ''точки'' ( има и други ) ќе ја вратат Македонсктa Држава на ПРАВИОТ ПАТ, а странците ќе видат дека овде навистина живеат Макeдонци.

Со САМОНЕГЦИЈА нема никаде да стасаме, освен да се самоуништиме.

 

Aмериканскиот експерт за Балканот Даниел Сервер дата : 24 / 03 / 2015

Aмериканскиот експерт за Балканот Даниел Сервер смета дека е јасно дека во Грција нема волја да се реши ова прашање.

''Мислам дека е многу јасно дека грчката влада не сака да прави компромис за да се реши спорот. Сака Македонија да не стои во името, што јас сметам дека е смешно. Луѓето треба да можат да се нарекуваат како што сакаат.

Има 1.257 места во САД што го користат името Македонија и ниедно од нив нема претензии на грчка територија. И Република Македонија нема претензии на грчката територија, изјави Сервер за Македонската Телевизија, по посетата на Нуланд на Атина.

Новата грчка Влада е составена од крајно левичарската партија СИРИЗА и националистичката партија Независни Грци, кои сакаат да ги запрат преговорите со Македонија и бараат зборот „Македонија" воопшто да не се спомнува во некое идно евентуално решение на спорот.

Грција само ги злоупотребува разговорите во рамките на Обединетите нации како изговор за нерешавање на спорот, и поради тоа ова посредништво би требало да запре.

Пресудата на Меѓународниот Суд на Правдата беше јасна и обврзувачка дека Македонија може да влезе во меѓународните организации како НАТО.''

 

 

 

Абецедар е буквар на македонски јазик за македонското национално малцинство во Грција, подготвен од специјална комисија на грчката влада ( Папазахариу, Сијакцис и Лазару ), под меѓународен притисок и покровителство на Друштвото на народите во Женева, отпечатен во Атина во 1925 на прилепско - битолско - лерински народен говор со специјално приспособена латинична азбука и со нагласено фонетски правопис.

Целта со издавањето на таа вредна книга во развитокот на македонскиот јазик и култура е едуцирање на македонското население во Егејска Македонија.

Абецедарот бил набрзо укинат од страна на грчката влада, а со тоа е изгубена и единствената врска на Македонците со својот јазик сѐ до 2006 година.

Во 2006 година е дозволено повторно преиздавање на Абецедарот на македонски јазик и е испечатен во Солун. Второто издание на Абецедарот го оживеа македонскиот народ а со тоа и заживување на македонскиот дух во делот на Егејска Македонија и тоа е овозможено благодарејќи на политичката партија на Македонците во Егејска Македонија - Виножито.

Абецедарот е направен врз основа на битолско - леринското наречје и неговиот зборовен фонд е најчесто од тој говор. Карактеристика на Абецедарот е тоа што се користи латиницата како азбука со неколку карактеристични букви што ги нема во стандардниот македонски јазик. Азбуката се состои од 29 букви од кои две ги нема во стандардниот македонски јазик.

Исто така во Абецедарот се користат и неколку диграфи и триграфи со кои се претставуваат гласовите Ѓ, Ќ, Љ, Њ во комбинација со самогласки. Двете карактеристични букви на Абецедарот се Î и Ü со кои се означувале гласовите /ɘ/ и /y/. Како дел од азбуката е и буквата Ѕ која е карактеристична за македонскиот јазик.
Азбуката на првото издание на Абецедарот со кирилична еквиваленција:

Aa /а/, Bb /б/, Cc /ц/, Čč /ч/, Dd /д/, Ee /е/, Ff /ф/, Gg /г/, Hh /х/, Ii //и, Îî / ' или ɘ/, Jj /ј/, Kk /к/, Ll /л/, Mm /м/, Nn /н/, Oo /о/, Pp /п/, Rr /р/, Ss /с/, Šš /ш/, Tt /т/, Uu /у/, Üü /ʏ/, Vv /в/, Zz /з/, Žž /ж/, Dz dz /ѕ/, Dž dž /џ/.
Диграфи и триграфи: јa /ја/, јe /је/, јo /јо/, kja /ќа/, lja /ља/, nja /ња/, kjo /ќо/, ljo /љо/, njo /њо/, gja /ѓа/, gjo /ѓо/, ae /ае/, ei /еи или ој/, oi /ои или ој/.

Во новото издание се вклучени старото издание на Абецедарот, новото издание на Абецедарот, предговор и други неколку статии.

 

'' - Грците халуцинираат. Иредентизам е какво било политичко или народно движење насочено кон враќање и повторно заземање на изгубената татковина'', вели Сервер.    

            Според американскиот аналитичар и поранешен директор на Институтот за мир во Вашингтон Даниел Сервер, американскиот експерт за Балканот:

'' Има луѓе во Македонија, Македонци, кои сакаат да видат признавање на малцинствата во Грција, но тоа не е иредентизам, тоа се човекови права.

- Македонската армија се бореше под американска команда во Авганистан ( и во Ирак ) . Можеби немаме формален договор за сојуз, но тоа се однесува на многу блиски воени врски. Уверен сум дека САД немаат интерес за дестабилизација на Македонија.

- Нема сомнение дека Атина ги продлабочува врските со Москва и дека Москва и Атина cе против членството во НАТО и ЕУ на земјите од Балканот.''

 

Нема сомнение дека нашите студенти од P. Македонија 100% имаат повеќе интерест да поминат време во САД, за да го надградувaат своето знаење, одколку во Русија.

 

 


 

ИСПРАТИ КОМЕНТАР:

 
 
ПРЕЗИМЕ
ИМЕ
ГРАД
ДРЖАВА
е-маил
КОМЕНТАР

 

 

*** Можете да не контактирате и на кoнтакт е-маил: info@makedoniaese.com

 

 

 

 

Alexandroy Makedonon

Василеон Александрој Македонон и го подари светот на македонците, а тие како му возвратија,.. го отруја, фамилијата му ја уништија,... а денес наместо Македонон (Македонски) го нарекуваат ''велики'' или ''the great'', додека државата на латиница му ја нарекуваат ''Мacedonia'' - Мацедониа, итн,.. а да ќе заборавев,... дозволуваат некој друг да и бира име.

Ќе се најде ли некој да ги ''подисправи'' работите?

 

 

На ден 05 - 03 - 2009, е конструирана страната на Македонија е СЕ: http://www.makedonijaese.com/. Тој ден и се смета за роденден на организацијата Македонија е СЕ.

На ден 02 - 16 - 2016, е конструирана peзepвнaтa страната на Македонија е СЕ: http://www.makedoniaese.com/ страница која е по погодна за посета со мобилни апарати кои имаат инсталирано андроид софтвер.

????????? B?KTOP

Уште на самиот почеток интернет страницата на Македонија е СЕ, бидејќи зборува за Вистинската Историја на Македонија со историски факти, но и актуеллни политички настани, СТАНУВА ТРН во очите на сите непријатели на Македонската Држава, ма и трн во очите на некои политички организации во Р. Македонија.

Страницата на Македонија е СЕ, е конструирана како резултат за потребите на Македонскиот Народ и друѓите да се запознаат со Вистинската Македонска Историја, политика и болното Македонско прашање.

Страницата на Македонија е СЕ е конструирана за да помогне за зачувување на македонскиот идентитет, земја, култура, јазик, право за слободен говор, мисла, движење, соживот cо другите национални малцинства во Македонија, слободно искажување и потик на искажување МА и негување на националниот идентитет како во Македонија така и во светот.

 

ГАСНУВА  -  АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

VASILEON ALEXANDROY MAKEDONON

 

 

 

 

 

 

 

 

Наскоро, ПОСЛЕ ПОВЕЌЕ ОД 2200 ГОДИНИ ЌЕ ИМАТЕ МОЖНОСТ ДА ГО ИМАТЕ МАКЕДОНСКОТО СОНЦЕ НА ФИЛИП МАКЕДОНСКИ, СО ПРАВИЛЕН ОБЛИК И ЛИК, ЦЕЛОСНО ИЗРАБОТЕНО ОД УМЕТНИЦИТЕ НА МАКЕДОНИЈА Е СЕ

 

VASILEON ALEXANDROY MAKEDONON
MAKEDONONBACИЛEOHMAKEDONON

КОНТАКТИРАЈТЕ СО МАКЕДОНИЈА Е СЕ

За сите инфомации, контакт е-маил: info@makedonijaese.com

 

Македонија е СЕ, се залага за нова химна: '' Земјa Mакедонскa''

 

>
>
>

 

Alexandroy MakedononAlexandroy MakedononAlexandroy Makedonon

  
MAKEDONONMAKEDONON

НИЕ СЕ ДЕФИНИРАМЕ КАКО ЉУБИТЕЛИ НА СЛОБОДАТА 

ЗА НАС МАКЕДОНИЈА Е СЛОБОДАТА 

 АКО ИМА

МАКЕДОНИЈА

 ЗА НАС ИМА И СЛОБОДА

Копираит © Македонија е СЕ MAKEDONIAeSE.com Сите Права Задржани

Македонија е СЕ Партија на Народот на Слободата МС ПНС
Историја на Македонија

МАКЕДОНИЈА

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

MAKEDONIA

        BACИЛEOH Alexandroy Makedonon  МАКЕДОНОН

MAKEDONONАЛEКCAHДРОЈMAKEDONON

Македонско Име вечно нема да загине.
Глава даваме, Македонија и Mакедонско име не даваме.

Од Македонија и Алекcандрoj Македонон, славeн Василeoн Македон нема да се откажеме.
Cлава македонска ќе повратиме,
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон обожaваме,
Македонија, земја нај мила уважуваме.

Малку сме на број, ЕЈ, ХЕЈ,
силни сме во бој, ЕЈ, ХЕЈ.
ЕЈ, Алекcандрoj, OJ, OJ,
ЕЈ, Македонон, OH, OH.
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон, нас не предводи.