v

v

MAKEDONON

         ПОЧЕТНА

 

v

v

v

MAKEDONON

 

 

 Био-анаеробна дигестија

 

 

       Производство на енергија од отпад, се состои од мешавина на биомаса (измет) од човек, животно како и индустриски и растелни отпадоци. Голем дел од отпад (од 30% до 50%) се состои од органски материјал, (влажна биомаса) што може да се вари од бактерии - метаногени на природен начин за производство на биогас (65-75% метан, ЦО 2 и други помали компоненти), ...За алиментација на дизел генератор за производство на електрична енергија.

   


Био-анаеробна дигестија адаптирана во фабрика ЕПИ, е биохемиски процес, конверзија кој се случува во отсуство на кислород (затоа без ризик на емисијаа на штетни гасови и мириси) со следниве карактеристики:
термофилни процес (Т = 55 °)

Континуиран процес на рециркулација одпадокот

Сместено во специјални затворени челични садови 

Рок на тратирање на отпадокот : 15-22 дена

 

Преку био-филтрација фабриките треба да се инсталирани во близина на фармите да се елиминираат ризиците од загадувањето на воздухот / водата и минимизираат логистичките трошоци.

 


22.01.2016, 16:05ЗК „Пелагонија“ инвестираше во биогасна централа

Во селото Новаци официјално беа пуштени во употреба биогасна централа со капацитет од 3 мегавати на час, и современа фарма за 2.000 молзни крави за кои ЗК „Пелагонија“ - Битола инвестираа 20 милиони евраСања Наумовска

Земјоделскиот комбинат ЗК „Пелагонија“ од Битола во селото Новаци отвори биогасна централа со капацитет од 3 мегавати на час и современа фарма за 2.000 млечни крави. Инвестицијата изнесува околу 20 милиони евра. На отворањето денеска присуствуваа министерот за земјоделство Михаил Цветков, амбасадорот на САД во земјава, Џес Бејли, како и голем број македонски бизнисмени.

Во првата биогасна централа ќе се искористува арското ѓубриво од фармата, од кое со заедничко ферментирање со фуражната пченка ќе се добива биогас од кој ќе се произведуваат по 3 мегавати струја на час, „зелена“ енергија.

Според министерот Цветков, оваа инвестиција претставува пример за заокружен процес кој му недостигаше на земјоделството во Македонија. Тој посочи дека ваков вид на инвестиции треба да има што повеќе.

Во изградбата на биогасната централа, ЗК „Пелагонија“ инвестираше 10,5 милиони евра.


„Изградбата на биогасни централи претставува најсовремено еколошко решение во развиените земји во светот за справување со арското ѓубриво од фармите. Ние сме една од најголемите фирми во Европа кои се занимаваат со производство на „зелена“ енергија, односно струја произведена од биогас“

, изјави Драган Китановски, директор на „Пелагонија- Енерџи“.

Паралелно со инвестицијата во биогасната централа, ЗК „Пелагонија“ вложи и во изградба на современи штали во Новаци со капацитет од 1.920 места, а ги реновираше и постојните за сместување на 400 животни. Комбинатот набави нови молзни крави и јуници, а во изградбата и модернизацијата на фармата инвестираше 9,78 милиони евра.


„Со последната голема инвестиција од речиси 10 милиони евра во капацитетот во Новаци добивме најсовремена фарма која може рамноправно да се носи со најразвиените во Европа. Континуираното вложување во технологијата и капацитетите придонесува „ЗК Пелагонија“ да ја задржи својата позиција на најголем производител на храна во земјава, но и постепено да ги освојува и пазарите во регионот“

,изјави Томе Давков, директор на „ЗК Пелагонија“, кој потенцира дека станува збор за целосно домашна инвестиција.

Во наредниот период „ЗК Пелагонија“ планира и изградба на втора биогасна централа во селото Породин. Оваа централа ќе биде со ист капацитет како и вчераотворената во Новаци. Во втората фаза е планирана изградба на стакленици за двете централи на површина од 10 хектари за да може целосно да се искористи топлината која се добива од ладење на генераторите. Притоа, ќе се обезбеди целосна еколошка заштита на земјоделските површини и на околината.

Технологија и опремата во првата биогасна централа се набавени од италијански и компании од САД.Според американскиот амбасадор Бејли, изградбата на биогасната централа во Новаци е вин-вин за бизнисот, за заедницата но и за животната средина.

„Како амбасадор сум горд што американски компании се вклучени во проектот со кои се обезбедува чиста енергија, која не е од јаглен, што за жителите на Битола е многу важно. Централата го решава и проблемот со отпадот, особено со гасот метан, кој придонесува за глобалното затоплување“

, рече Бејли.

 

 


 

ИСПРАТИ КОМЕНТАР:

 
 
ПРЕЗИМЕ
ИМЕ
ГРАД
ДРЖАВА
е-маил
КОМЕНТАР

 

 

*** Можете да не контактирате и на кoнтакт е-маил: info@makedoniaese.com

 

 

 

 

Alexandroy Makedonon

Василеон Александрој Македонон и го подари светот на македонците, а тие како му возвратија,.. го отруја, фамилијата му ја уништија,... а денес наместо Македонон (Македонски) го нарекуваат ''велики'' или ''the great'', додека државата на латиница му ја нарекуваат ''Мacedonia'' - Мацедониа, итн,.. а да ќе заборавев,... дозволуваат некој друг да и бира име.

Ќе се најде ли некој да ги ''подисправи'' работите?

 

 

На ден 05 - 03 - 2009, е конструирана страната на Македонија е СЕ: http://www.makedonijaese.com/. Тој ден и се смета за роденден на организацијата Македонија е СЕ.

На ден 02 - 16 - 2016, е конструирана peзepвнaтa страната на Македонија е СЕ: http://www.makedoniaese.com/ страница која е по погодна за посета со мобилни апарати кои имаат инсталирано андроид софтвер.

????????? B?KTOP

Уште на самиот почеток интернет страницата на Македонија е СЕ, бидејќи зборува за Вистинската Историја на Македонија со историски факти, но и актуеллни политички настани, СТАНУВА ТРН во очите на сите непријатели на Македонската Држава, ма и трн во очите на некои политички организации во Р. Македонија.

Страницата на Македонија е СЕ, е конструирана како резултат за потребите на Македонскиот Народ и друѓите да се запознаат со Вистинската Македонска Историја, политика и болното Македонско прашање.

Страницата на Македонија е СЕ е конструирана за да помогне за зачувување на македонскиот идентитет, земја, култура, јазик, право за слободен говор, мисла, движење, соживот cо другите национални малцинства во Македонија, слободно искажување и потик на искажување МА и негување на националниот идентитет како во Македонија така и во светот.

 

ГАСНУВА  -  АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

VASILEON ALEXANDROY MAKEDONON

 

 

 

 

 

 

 

 

Наскоро, ПОСЛЕ ПОВЕЌЕ ОД 2200 ГОДИНИ ЌЕ ИМАТЕ МОЖНОСТ ДА ГО ИМАТЕ МАКЕДОНСКОТО СОНЦЕ НА ФИЛИП МАКЕДОНСКИ, СО ПРАВИЛЕН ОБЛИК И ЛИК, ЦЕЛОСНО ИЗРАБОТЕНО ОД УМЕТНИЦИТЕ НА МАКЕДОНИЈА Е СЕ

 

VASILEON ALEXANDROY MAKEDONON
MAKEDONONBACИЛEOHMAKEDONON

КОНТАКТИРАЈТЕ СО МАКЕДОНИЈА Е СЕ

За сите инфомации, контакт е-маил: info@makedonijaese.com

 

Македонија е СЕ, се залага за нова химна: '' Земјa Mакедонскa''

 

>
>
>

 

Alexandroy MakedononAlexandroy MakedononAlexandroy Makedonon

  
MAKEDONONMAKEDONON

НИЕ СЕ ДЕФИНИРАМЕ КАКО ЉУБИТЕЛИ НА СЛОБОДАТА 

ЗА НАС МАКЕДОНИЈА Е СЛОБОДАТА 

 АКО ИМА

МАКЕДОНИЈА

 ЗА НАС ИМА И СЛОБОДА

Копираит © Македонија е СЕ MAKEDONIAeSE.com Сите Права Задржани

Македонија е СЕ Партија на Народот на Слободата МС ПНС
Историја на Македонија

МАКЕДОНИЈА

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

MAKEDONIA

        BACИЛEOH Alexandroy Makedonon  МАКЕДОНОН

MAKEDONONАЛEКCAHДРОЈMAKEDONON

Македонско Име вечно нема да загине.
Глава даваме, Македонија и Mакедонско име не даваме.

Од Македонија и Алекcандрoj Македонон, славeн Василeoн Македон нема да се откажеме.
Cлава македонска ќе повратиме,
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон обожaваме,
Македонија, земја нај мила уважуваме.

Малку сме на број, ЕЈ, ХЕЈ,
силни сме во бој, ЕЈ, ХЕЈ.
ЕЈ, Алекcандрoj, OJ, OJ,
ЕЈ, Македонон, OH, OH.
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон, нас не предводи.