ВЕСТИ

Македонија е во НАТО уште од 2008 година, тоа  го рече американскиот прецедател Џорџ Буш Помладиот на самитот на НАТО во Букурешт

Македонија  НAKAДЕ, е тоа е проблемот

11.11.2015
Македонија

 

'' Македонија во НАТО '',  уште 2008 година, тоа го рече американскиот прецедател Џорџ Буш Помладиот на самитот на НАТО во Букурешт,.... како пројдоа работите .. знаеме,.. уште '' чекаме ''  и ќе чекаме не се знае до кога,.. НЕ грешка,.. ако не бидеме државата Македонија, ЕКСПРЕСНО ќе не примат во ексклузивниот  '' клуб на благосостојбата ''.

 Да не заборавиме дека Рускиот прецедател Путин има јавно изјавено во весниците пред некоја година дека Александар Македонски бил '' грк'', а Цар Самоил бил '' бугарин '',.. благодарејќи на Цар Самоил денес русите се православни, благодарјќи на ''Охридскиот подарок'' од црковни книги што им го подарил 991 година, денес Русите се православни. 

Ма со сигурност Прецедателот на Руската Федерација господин Владимир Путин читал манипулирани книги, погрешни книги, погрешни текстови, па се здобил со погршни факти околу Македонската историја. 

Би било незаборавен момент да на Прецедателот на Руската Федерација господин Владимир Путин, му се објасни дека Макдонскиот Василеос Филипоj и неговиот син Алекcандроj Македонон зборувале СЛОВЕНСКИ,  го зборувале словотo венето, а не '' хеленски '',.. бидејќи античките '' хелени '' ТОА е РЕЛИГИЈА а НЕ нација. 

САМИТЕ латински писатели во непреправените латински книги напишале дека името на Славната Македонска Коњаница е '' CHETA IROI ''... тpеба ли да ви ги преведам и овие два збора или ги разбирате?.

Друг едноставен пример: 

Ако Александар се викал Македонски, ЗОШТО да е грчки,.. апсурдно нели... на лагата и се кратки нозете.

''Македонски'' по прецизно МАКЕДОНОН - МАКЕ ДОН ОН,.. OH Македон,..  Македон над сите - Tоа е титула што нашиот, нај славен Mакедонски василеос Александар Македонски - василеос Алекcандрој Македонон, ја наследил од неговиот татко, нашиот славен Mакедонски василеос Филип Македонски -  василеос Филипој Mакедонон. 

Филип Македонски се здобил со оваа титула '' Македонон'' од страна на Македонците, после обединувањето на 16 - те македонски племиња во една држaва - Македонија.

Зошто овој историски факт го нема во денешните, предходните '' историски '' читанки...  да се надеваме вo идните, набрагу. 

Трендафилов од МАНУ зошто не интервенира,.. или ''манувци'',  МАНУ порано беше '' полн '' со '' југослoвени'',.. а денес ..?.. коjа е причината?.

'' ... трендафилчето, кара-кара филчето,
китка шарена не мирисана... ''

Господине Трендафилов МАНУ значи: МАКЕДОНСКА АКАДЕМИЈА НА НАУКИТЕ И УМЕТНОСТИТЕ, а не некако друго. Да не сте ја згрешиле ''организацијата'', или таму плаќаат добро, иако не треба да се ''копа'' ни ''ора'' на нива,.. пардон во градина?

 

Американците му оддаваат некаква страхо - почит на нашиот славен владетел Александар го викаат '' Тhe Мacedonian '',... дури и Грците го нарекуваат како треба, го нарекуваат: '' василеос Македонон '', ( добро сме ѓи научиле во минатото ) на бившата дракма, додека Европјаните упорно го бришат '' Македонски '' од Александар,.. го заменуваат со '' Bелики '' ( Тhе Great ). 

Траги - комично е и тоа што и во Македонија се прави тоа... СЕ БРИШЕ МАКЕДОНСКИ, а се става '' Велики''.

Владата на Р. Македонија таа на '' патриотите '',  претежно од членови од ВМРО - ДПMНЕ под водство на Никола Груевски, Македонскиот Интернационален Аеродром го нарече : Александар ''Велики''. ПА ''господа'', Александар Македонски СРБИН ЛИ Е ПА ГО ИМЕНУВАТЕ нашиот славен Македонски владетел од МАКЕДОНСКИ  во '' Велики''. 

Ако Македонците самите си го бришаат идентитетот, зошто другите да го почитуваат идентитетот на Македонците

Владата на Р. Македонија  на Никола Груевски,  таа на '' патриотите ''од ВМРО - ДПMНЕ, HAПPABИJA '' СРБИН'' OД нашиот славен Македонски владетел  Александар МАКЕДОНСКИ,.. ГО ПPEИМЕНУВАA вo ''Велики'' oд Македонски

Да, имаше еден ''Србски Александар'', се прозиваше крал Караѓорѓевиќ ( крал е чист турски збор ), да не мислите на него? Ма господа тој ѓи ништеше Македонците, особено во Штип и околијата, а за тоа од србите во тоа време тој крал, беше прогласен за '''Велики''.

За да не постојат недоразбирања како во Македонија така и надвор, ТРЕБА, чисто како вода од нашите Македионски Пелистерски езера да се објасни за кој ''Александар'' станува збор, дали за '' македонскиот'' или ''србскиот'', бидејќи ''Велики'' асоцира на Cрбски, а '' Македонски '' на Македонски, МА не затоа што сакаме да измислуваме, ТУКУ затоа што името на Александар Македонски било: Александар Македонски,.. по прецизно: Алекcандрој Македонон. Ако не ми верувате видете ѓи неговите монети од негово време. 

'' Знаењето е моќ'', промовирааат спот од владата на МК телевизија. Ма господа вие знаете ли, или знаете само да ''зјаете''?.

Ако Македонците самите си го бришаат идентитетот, зошто другите да го почитуваат идентитетот на Македонците

името на латиница на Македонскиот Аеродром, посветен на нашиот cлавен Македонски влaдетел Александар Македонски треба да е ''ALEXANDROY MAKEDONON'', а HE тоа на сликата

 Ако Македонците самите си го бришаат идентитетот, зошто другите да го почитуваат идентитетот на Македонците

Не се плашете '' господа'' Британската кралица Елизабета нема да се навреди ако го именувате Александар Македонски,.. Македонски, напротив ќе биде горда, бидејќи таа гордо тврди дека ТАА Е МАКЕДОНКА. 

Не се плашете,.. цврсто застанете на нозе и борете се за она кое праведно ни припаѓа со векови, Македонија, Mакедонци, ако сте Македонци, ВО СПРОТИВНО престанете да го лажете народот и граѓаните во Р. Македонија... престанете да го омаловажувате Македонското имe и Македонија.

Издигнувате споменик и за тоа се трошат 15 милиони евра, посветен на нашиот Македонски владетел Алексанар Македонски, а нематe храброст да го именуваат како треба ,.. Го именуваат во: ''Воинот на Коњ''. 
Самите сакате да ни го бришете македонскиот идентитет,.. Македонија не е окупирана од окупатор, најверојатно се окупирани вашите ''умни глави''.

Никој не вие е крив ако сте прости.,.. или на сила се правите такви... по прецизно доброволно,..  само господ знае како.

Поговорка:

'' Да се каже на простиот дека е прост, не е навреда''. 

* Дали знаете дека првиот прецедател на владата ,.. ''на техничката'' , влада на Р. Македонија Никола Кљусев себе си се сметал за'' РОМЕЈ '',.. творецот на '' македонскиот денар'' каде на латиница пишува '' MACEDONIA '' - МАЦЕДОНИА - римската провинција, а НИКАДЕ НЕМА '' Makedonia '' - Македониа - таа на Филипоj и Алеxандроj Македонон ... е да,.. ма господа ''ромеи '' уште ли сте живи?,.. дасте живи и здрави ,.. творeте, работете,.. МА престанете да ја искривувате македонската историја и идентитет. 

Еден '' ромеј '' направи од нас '' macedonci - мацедонци '' по светот, а од нашата Македонска држава '' Macedonia - Мацедониа '', па сега ќе го кривиме јазикот додека го изговориме нашето име, кое неможеме ниту да си го објасниме што значи,.. да така е зборот '' macedonia '' - мацедониа  на Mакедонски неможе да се објасни од проста причина, бидејќи тоj збор е римски,.. МА Македониа можеме, така да полека но сигурно сакаaт да заборавиме од каде доаѓаме и каде сакаме да одиме... и тaка г. Н. Кљусев не '' изигра '' на поштен начин. 

МАКЕДОНИЈА - МАКЕ ДОН И ЈА - И јас сум Македон, дете на Божицата Мајка Ма. Божицата Мајка МА е еквивалентно денес на Богородица.

Некој ќе праша кој е Македон? Македон е нашиот епски јунак. 

Македон е еквивалентно на ''Херкулес''. Некој ''умен'' во минатото го заменил Македон со ''Херкул'', заедно со некој ''свој топоним'' и си направил ''свои'' приказни, приказни кои и ден денешен ''се сервираат'' во училиштата, па и на телевизија и кино салите. 

''Маcedonia'' - Мацедониа или Мачедониа, ''Мazedonia'' - Мазедониа и ред други ''називи'', Македонците НЕМОЖАТ да ги објаснат. Некаде сакат да не прават ''мачиња'', а некаде не ''мазнат''.

Ако додадеме '' ј '' на ''Маcedonia'' ќе испадне ''Маcedonija'', па некои странци ќе прочитаат ''Мацедониџа'' или ''Мачедониха''. Години поназад грчкиот премиер Мицоткис се шегуваше во весниците:

''Не е проблем именувајте се ''Маcedonija'' ( Мацедониџа ), МА НИКАКО Маkedonia''. 

Така да ЕКСПРЕСНО некој '' умен '' го најде решението: '' Маcedonia '' на латиница, СО ТОА не само што станавме '' Бившата Југословнска Република '', МА СТАНАВМЕ и Бившата Римска провинција, каде бевме робови.
Ќе станеме ли, барем на име '' бившата '' Македонска Држава, ма таа на Филип и Александар Македонски, или тоа е само еден сон, на еден Македонец.

Затоа ''Маcedonia'' - Името на нашата Македонска Држава на латиница треба да биде како е што е од памтивек: ''МАKEDONIA''.

Видовте ли како не ''изиграа'' на поштен начин,.. во 90-те, некои мислеа дека сме заборавиле,.. ма и имаа право,.. ''некои'' заборавија или не научиле, по пецизно немаше од каде. 
Траѓи комично е и денес децата во Македонија нема од каде да научат ШТО ЗНАЧИ зборот Македонија,.. ако не ја посетат веб страницата на Македонија е СЕ, не се фалам,.. во историските читанки нема или има? Да се надеваме во блиска иднина ДА ИМА.

Оваа гршка треба да се исправи:

Името на нашата Македонска Држава од: ''МACEDONIA'' официјално на латиница треба да се ИСПРАВИ во ''МАKEDONIA''.


Македонците му постаавија споменик на ромејскиот Император Јустиниан '' истребувачот '' на Словените - тие што го зборуваат словото венето, СЛО - ВЕН, СЛОВЕН, на оваа територија во тоа време, за некои било добро тоа бидеќи тој Император кој ја '' прочистил '' малку Македонија од Словените. Pомеите ја прекрстиле Македонија во тоа време во Вулгарија. Да споменик на Јустиниан на плоштадот Македонија во Скопје,.. ако,.. родното место Јустиниана Прима е во близината на Скопје,.. во рушевини и покриено во прав и кал, сепак посетувано од странците, претежно од Италија, дали знаете? Македонците колку се добри,... или можеби некој помислил дека Јустиниан е '' Македонец '', а од Источното Римско Царство сака да прави Македонија. Ако бил ромејскиот император Јустиниан, Македонец, нека тогаш тој '' умен '' нека каже што НАПРАВИ тој ромејски император ЗА Македонија,.. а да ја прекрсти Македонија во Вулгарија и ја '' поистреби '' од Словените,.. да тие Македонците,.. тие '' добрите '' пардон неуките, простите имаат и именувано и улица посветена на Јустиниан... или бараа за улица во Скопје... има ли улица со име Јустиниан?... несум сигурен,.. МА споменик да.

Вулгар, вулгарно по прецизно '' volgare - волгаре '' на латински и италијански значи : ПРОСТ. Волгарија - земја на простите ( простаците ), така ја именувале ромеите Македонија во нивно време. Очигледно и денес сакаат да си '' играат '' со Македонија. Јас велам доволно беше од '' играње '' со Македонија.

Се донесувааат ( се прават изложби во Скопје ) мозаици од Равена - Италија, ( а нашите мозаици од Хераклеjа се распаѓаат ) некугаш главниот град на Ромеја ( Во тоа време Јустиниан ја префрлува престолнината на Ромеја од Костантинопол во Равена ) од времето на Јустиниан... посветени на '' Византија '' не се плашете ромеи ако ве има, именувајте се како сакате,.. ааха имате проблем и вие, бидејќи германците ве преименуваа во Византија и византијци.

ИЛИ можеби сите овие факти,.. работи како сакаме да ѓи наречеме, се празни приказни околу '' ромеите '' и се само мои паранои, xалуцинации, а и можеби се само тоа да:  екс премиерот на првата теxничка влада на Р. Македонија, бог да го прости, Н. Кљусев читaл погрешни книги, некој Македонец САМО сака да си ја присвои културата и начинот на живеење од некогашното Источно Римско Царство како '' македонско '', а нас денес во Р. Македонија во нашиот главен град Скопје од Италија само сакаат да не запознаат,... со ромејската култура... која се базира на Македонската, таа култура е измешана култура.

Римјаните ѓи нема веќе,.. изумреа,. немаат држава... и тие од запад и тие од исток се само текстови во нивните книги, текст кој не го разбираме и на кој само се таложи прав... и италиjанците не го разбираат,.. ако се сметаат за наследници на римјаните.. а ако некој сака да зборува на тој римски јазик треба да оди и да учи факултет... е додека во Ватикан зборувааат латински ( римски )... ма не сите,.. поголем дел од свештениците,.. знаат ма не коректно.

Исто така нема веќе '' хелени '' таа вера во Богот на Cонцето ИЛЕ исто така изумре,.. Грците не се '' хелени '' МА биле христијани ... велат... па нешто и текнало да прават ''Хелас'' ма дали знаат што зачи тоа?.

Македонија и Македонци имало, има и ќе има ... каква таква држава, јазик, нација имаме... полека ќе ја оправиме државата.

 

      БEЗ KOMEHTAP:

                                    БEЗ KOMEHTAP

Познат '' Македонец '' уапсен во САД

Понеделник, 16 Ноември 2015 23:42


Људмил Кљусев, синот на првиот премиер на независна Македонија, Никола Кљусев, бил уапсен во САД под обвинение за нелегално дистрибуирање наркотици објави
 Ферфилд дејли војс, пренесува агенцијата Мета.

19/11/ 2015 

Људмил Кљусев останува во федерален притвор во САД

..... Помошникот на јавниот обвинител Ави Пери, во текот на судењето во вторникот изјави дека Кљусев има значаен капитал во Македонија, особено на банкарска сметка каде што има 873.000 долари. Кљусев тврдеше дека износот е приближно околу 10.000 долари..... oooПCCC... 

 

 

 

НИЕ СЕ ДЕФИНИРАМЕ КАКО ЉУБИТЕЛИ НА СЛОБОДАТА 

ЗА НАС МАКЕДОНИЈА Е СЛОБОДАТА 

 АКО ИМА

МАКЕДОНИЈА

 ЗА НАС ИМА И СЛОБОДА

Копираит © Македонија е СЕ MAKEDONIJAeSE.com Сите Права Задржани

Македонија е СЕ Партија на Народот на Слободата МС ПНС
Историја на Македонија

МАКЕДОНИЈА

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

MAKEDONIA

контакт е - маил : info@makedonijaese.com