... ВЕСТИ

        КОЈ ГО ОТРУИ АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ,.. И ЗОШТО
    

                    Антипатар наклеветен од василевна Олимпија за арогантно ренгенство (владеење во име на владетелот во отсуство) на Антипатар.

генералот Антипатaр

Поради тоа на Антипатар му било наредено од страна на василеoc Александар Македонски да дојде во Вавилон за да се одбрани од тие клевети. За лошото владеење од страна на македонските благородници со сигурност се знае дека василеoc Александар Македонски ги погубувал, ПА ЗАТОА АНТИПАТАР го праќа неговиот син Касандар како негов бранител.

Ма има и една друга теорија. А тоа е златото. При воената мисија на василеос Александар Македонски над Персија тој запленил многу материјални скапоцености. Македонија биа ''преплавна'' со персиско злато. За василеос Македонон Александој од текстовите кои ѓи има за него се знае дека материјалните работи не го интересирале, тие за него бил само инструмент за постигање на негова одредена цел. Додека скоро сите тие кои ce со него, биле многу заинтересирани материјално да се збогатат.

Антипатар да оставиме дека регенството му '' удрило малку во глава'', кој при секој бунт тој го информирал Александар Македонски и му барал финансиски сретства за да регрутира платеници за да го задуши секој бунт против Македонија. Василеос Алексадар Македонски ги задоволувал сите финансиски барања на Антипатар.

 

При еден говор пред битка василеос Александар Македонски на неговата војска говори:

'' НА ИЛИРИТЕ,ТРАКИТЕ И ДРУГИТЕ ВОЈНИЦИ ДАВАМ ЗЛАТО КАКО ШТО НЕМАЛЕ НИКОГАШ.... НА МАКЕДОНЦИТЕ ДАВАМ ВЕЧНОСТ ''

**** Овој говор требаше да го најдам во ''странските книги'' и да ви го предадам на вас читателите,.. го нема во историските читанки,.. долго време наназад се саботира маакедонскиот националн дуx. Многу битни работи не се напишани во нашите историски читанки.

Не само од овие зборови има многу примери, гледаме колку василеон Македонон Александрој бил понапреден духовно. Александар Мкедонски успеа да го пренесе тој позитивн дуx генерално врз Македонците, не над сите, ма генерално на повеќето. Дури и некои странски владетели се '' огледале - споредувале '' во василеос Александрој Македонон. Тоа е причината да Македонија и Македонците постојат и до ден денес, дуx кој непријателите на Мкедонија и Македонците сакаат да го ''скршат'' или ''избришат'' на сите начини.

Василеон (василеон - цар на царевите - после битката на Гавгамела бил прогласен со таа ттитула ) Александрој Македонон на Македонците даде вечност.

Непријателите на Македонците упорно го бришат името ''Македонон - Македонски'' од Александар и го заменуваат со ''велики'' или ''the great'', како внатре во самата Македонска Држава така и од надвор.****

 

Значи кога василеос Александар Македнски утврадил дека бил манипулиран од Антипатар, го повикал Антипатар во Вавилон да се оправда.

 

 

Касандар син нa Антипатар

  Касандар кога стасал во Вавилон, самоиницијативно, увидел можност: МУ НАРЕДУВА НА СВОЈОТ ПОМАЛ БРАТ кој служел како паж (слуга од доверба)  кај Александар да го отруе Хефестион со тоа и да го проба ефектот на отровот  што го донел со себе. Причината за смртта на Хефестион не се утврдила,.. ТАКА ПО НЕКОЛКУ МЕСЕЦИ КОГА СИТУАЦИЈАТА ОКОЛУ СМРТТА НА ХЕФЕСТИОН БИЛА СТИВНАТА и василеoc Александар Македонски бил ОТРУЕН НА ИСТИОT  НАЧИН КАКО И ХЕФЕСТИОН  ОД СТРАНА НА ПОМАЛИОТ БРАТ НА КАСАНДАР, JOЛAJ по наредба на Касандар. Најверојатно манипулирајќи го неговиот помал брат, дека ако не го стори тој злобен чин, нивниот татко ќе морало да биде казнет.

Joлaj син нa Антипатар, материјалниот извршител на убиството на василеон Александрој Македонон

Василеос Александар Македонски имал голема доверба во Јолај, особено после обидот на Филота синот на Парменио, за да го отруе. Од тогаш Јолај синот на Антипатар се здобил со голема доверрба од страна на василеос Александар Македонски.

Нема лоѓика да Спартанците и Атињаните се дигнат на востание против новата супер сила која штотуку ја има освоено со векови наназад моќната Персија. Со сигурност Градовите Држава биле ''наместени'' да се дигнат против Македонија. Тоа што најмногу не одговара е што Македонија губи 4.000 свои војници ( платеници). Кој ќе има највеќе корист ако тие не се ''исплатат''?... '''што повеќе загинати толку подобро,.. зa нeкoгo''.

Значи кога василеон Александар Македнски утврадил дека бил манипулиран од Антипатар, го повикал Антипатар во Вавилон зa да се оправда. Антипатар го праќа неговиот син Касандар како негов бранител. За тоa како '' оделе '' работите, Антипатар со сигурност кумуницирал преку писмена кориспонденција со својот син Јолај. Со сигурност Антипатар ќе бил казнет, Антипатар го знаел тоа, ма преку својот син Касандар сакал да ''изнуди'' што помлага казна.

Значи Касандар самоиницијативно го спроведува својот план. Како доказ дека убуството извршено од страна на Касандар врз василеон Александрој Македонон, дека тоа бил само план на Касандар, е тоа што неговиот татко Антипатар пред својата смрт, власта во Македонија ја остава на стриот генерал Полиперхон, а не на својто злобен син Касандар.

 

Истиот Касандар ја погубува мајката на Александар Македонски,  василевна Олимпија, истиот Касандар наредува да се отруе Роксана и синот на Александар Трети Македонски, Александар ЧЕТВРТИ Македонски, истиот Касандар издава наредба да се отруе и Херкул синот на Александар Македонски и Барсина ( материјалниот извршител на убиството e Полиперхон, генерал кој им служел на Филип ВТОРИ и Александар Македонски. Во 309 г.п.н.е.. после роскошниот банкет Херакле и неговата мајка ги удавиле по наредба на Полиперхон за да му се додвори на Касандар. Ма и Антигон едноокиот има своја одговорност за овој криминален чин бидеќи Антигон ѓи ''испорачува'' жртвите кај Полиперхон ),.. со тоа ја уништува владетелската лоза на Аргеадите. За да стави некој леѓимитет врз престолот на Македонија, Касандар ја зема за жена полу - сестрата на Александар Македонски, Тесалоника  се разбира многу итар не само злобен, дури и направил  град  во чест на нејзиното име, а во сeто тоа обичните македонци биле измамени или ги затвориле очите и го прогласиле за владетел на Македонија.

               КАСАНДАР  - НАРАЧИТЕЛОТ НА УБИСТВОТО НА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ, УБИЕЦОТ И УНИШТУВАЧОТ НА ДИНАСТИЈАТА АРГЕАДИ

      Павзаниј за Касандар:

           „Беше преполн со едема, и од неа излегоа црви додека сеуште беше жив. Филип, неговиот најcтар син, наскоро по доаѓањето на престолот се разболе и умре. Антипатар, следниот син, ја уби својата мајка Тесалоника, ќерката на Филип Македонски и Никасепола, под обвинение дека премногу го милувала Александар, најмладиот син.“ 

Тесалоника, ќерка на Филип Македонски владетел  на Македонија и Никасепола

           Александар ( синот на Касандар ) се осветил за мајка си со тоа што го убил брат му Антипатар, но пак тој самиот бил убиен од Деметриј ПРВИ ОПОПСАДНИКОТ ( Полиоркет ), син на Антигон. Така отишло сето Касандрово семејство.

 

POMEИСКА ЛЕГЕНДА Постои poмeиска легенда поврзана со причините за смртта на Александар Македонски. Оваа легенда била објавена во 1388 година. Според неа, кога Александар се вратил во Вавилон, некоја жена родила необично дете, кое било половина човек - половина чудовиште. Човечкиот дел од телото бил мртов, а делот на чудовиштето жив.

Кога го видел ова, еден од претскажувачите на Александар изјавил дека Александар ќе умре во Вавилон, а неговите наследници ќе продолжат да владеат. Така и се случило. Во Македонија, Антипатер се побунил против власта на Александар, поради што Олимпија го повикала Александар на помош. 

За да го спречи неговото враќање, Антипатер испратил отров, кој бил толку силен, што морал да се носи во железна кутија. Отровот бил ставен во виното на Александар од страна на неговиот виноносец Јола. Додека Александар умирал неговата сопруга Роксана го негувала до последниот момент.

Пред смртта, Александар ги повикал Пердика, Птолемеј и Лизимах, на кои им ја кажал својата последна желба. Потоа Александар заминал на небото, а оттаму една ѕвезда паднала право во морето. Истовремено, статуата на Ce во Вавилон се урнала на земјата. Потоа ѕвездата од морето повторно се вратила на небото, следена од еден орел. Александар бил погребан во Александрија од страна на Птолемеј (W.J. Aerts in: "Alexander the Great in Middle Ages", Groningen, Netherlands, 1977). 

 

ШПАНСКА ЛЕГЕНДА Шпанската легенда за Александар Македонски е објавена во 1280 година од страна на Алфонсо Десетти од Кастиља. Според оваа легенда, една жена родила половина човек, а половина чудовиште. Претскажувачот на Александар Македонски ова го објаснил со зборовите дека Александар набрзо ќе умре и дека ќе има војна меѓу неговите наследници.

Потоа Александар и навистина бил отруен, а отровот го подготвил Антипатер, кој го испратил од Македонија во железна кутија. Отровот го донел синот на Антипатер, по име Касандар и му го дал на Јола, кој кришум го сипал во виното на Александар. Откако Александар сфатил дека ќе умре, се обидел да се самоубие, фрлајќи се во Еуфрат, но Роксана го спасила. Пред да умре Александар ја кажал својата последна желба. Тој рекол дека сака да биде погребан во Александрија и дал инструкции за својот погреб и за гробот. Во моментот кога умирал Вавилон бил погоден од силна бура и од земјотрес, а настапило и затемнување на Сонцето. Пред да умре испратил писмо до Олимпија, во кое побарал таа да организира голема прослава по неговата смрт. Таа постапила така, но никој од поканетите не дошол на прославата. Александар бил погребан во Александрија во златен ковчег. (W.L. Jonnxis-Henkemans in: "Alexander the Great in Middle Ages" Groningen, Netherlands, 1977). 

 

АНГЛИСКА ЛЕГЕНДА Англиската легенда за Александар Македонски се појавила некаде околу 1300 година. Придружуван од Антиох и од Птолемеј, Александар влегол во Вавилон, каде што очекувал дека ќе го најде богатството на Дарие. Александар се подготвувал да го прогласи Вавилон за главен град на својата империја.

Истовремено, тој се подготвувал да ја заземе Африка, поради што ги зголемил даноците. Од Македонија му пристигнале жалби дека Антипатер лошо владеел и Александар решил да му суди. Поради тоа, Антипатер наредил Александар да биде отруен.

Пред да умре Александар именувал девет свои наследници. На Пердика му ги оставил Македонија, Атина и Картагина. На Птолемеј му ги оставил Египет и Португалија. На Филота му ги оставил земјите од Кавказ, па сè до Индија, а Антиох ги зел Рим и Северна Италија. Останатите пет наследници (чии имиња се измислени) ги поделиле земјите од Македонскиот Полуостров, околу Црното Море и Персија.

Откако Александар умрел, една птица им кажала на наследниците дека Александровото тело мора да биде погребано во Александрија, според желбата на боговите. Но, наследниците, наместо да си ги поделат земјите според желбата на Александар, почнале жестоки меѓусебни војни (G.H.V. Bunt in: "Alexander the Great in Middle Ages", Groningen, Netherlands, 1977). 

 

Alexandroy Makedonon

Василеон Александрој Македонон и го подари светот на македонците, а тие како му возратија,.. го отруја, фамилијата му ја уништија,... а денес наместо Македонон ( Македонски ) го нарекуваат ''велики'' или ''the great'', додека државата на латиница му ја нарекуваат ''Мacedonia'' - Мацедониа, итн,.. а да ќе заборавев,... дозволуваат декој друг да и бира име.

Ќе се најде ли некој да ги ''подисправи'' работите?

 

... ВЕСТИ

ИСПРАТИ КОМЕНТАР:

 
 
ПРЕЗИМЕ
ИМЕ
ГРАД
ДРЖАВА
е-маил
КОМЕНТАР

 

 

 *** Можете да не контактирате и на кoнтакт е-маил адреса: info@makedoniaese.com

МАКЕДОНOH

 

 

 

НИЕ СЕ ДЕФИНИРАМЕ КАКО ЉУБИТЕЛИ НА СЛОБОДАТА 

ЗА НАС МАКЕДОНИЈА Е СЛОБОДАТА 

 АКО ИМА

МАКЕДОНИЈА

 ЗА НАС ИМА И СЛОБОДА

Копираит © Македонија е СЕ MAKEDONIAeSE.com Сите Права Задржани

Македонија е СЕ Партија на Народот на Слободата МС ПНС
Историја на Македонија

МАКЕДОНИЈА

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

MAKEDONIA

      BACИЛEOH Alexandroy Makedonon МАКЕДОНОН

  АЛЕКСАНДРОЈ   МАКЕДОНОН

Македонско Име вечно нема да загине.
Глава даваме, Македонија и Mакедонско име не даваме.

Од Македонија и Алекcандрoj Македонон, славeн Василeoн Македон нема да се откажеме.
Cлава македонска ќе повратиме,
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон обож
aваме,
Македонија, земја нај мила уважуваме.

Малку сме на број, ЕЈ, ХЕЈ,
силни сме во бој, ЕЈ, ХЕЈ.
ЕЈ, Алекcандрoj, OJ, OJ,
ЕЈ, Македонон, OH, OH.
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон, нас не предводи.